Відсьогодні всі сайти та інтерфейси програм мають бути українською
опубліковано 16 липня 2022 року о 11:35

16 липня 2022 року чинними стають низка нових норм Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Закон ухвалили ще у квітні 2019 року, а набрав чинності він три роки тому - 16 липня 2019 року.

Переважна більшість сфер уже послуговується українською. Зокрема, державна мова обов'язкова в рекламі, медицині, громадському транспорті, у діловодстві, документообігу, звітності, освіті та науці, технічній і проектній документації, обслуговуванні, культурі тощо

Відсьогодні сайти та сторінки в соціальних мережах мають вестися українською мовою. Йдеться про YouTube-, Viber-, Telegram-канали, мобільні застосунки тощо.

Це стосується органів влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форм власності, ЗМІ, зареєстрованих в Україні, а також суб'єктів господарювання, які зареєстровані в Україні і надають тут свої послуги чи продають товари.

Українськомовна версія сайту має завантажуватися за замовчуванням для користувачів в Україні. А версії іншими мовами, за законом, можуть існувати паралельно.

Водночас українська версія сайту має містити не менше інформації українською, ніж іншомовні версії.

Для іноземних підприємств, які працюють в Україні, версія сайту державною мовою має містити достатньо інформації, щоб зрозуміти, чим займається компанія.

Водночас є винятки. Ця норма не поширюється на сайти тих ЗМІ, які ведуться винятково кримськотатарською мовою, іншими мовами корінних народів України, англійською мовою, іншою офіційною мовою Європейського Союзу. Про що зазначено у частині п'ятій статті 25 Закону.

Відсутність українськомовної версії сайту або соцмереж означатиме свідоме порушення його власником вимог закону про державну мову.

Також з 16 липня обов'язковим є користувацький інтерфейс українською мовою для товарів, які продаються в Україні.

Це означає, що будь-який товар, на якому встановлено комп'ютерну програму має бути українськомовний інтерфейс як на електронному екрані, так і на панелі керування зі звичайними кнопками.

З 16 липня діє адміністративна відповідальність за порушення норм Закону.

Якщо посадовці, керівники підприємств, установ та організацій або інші фізичні особи порушуватимуть норми мовного закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», їх можуть оштрафувати.

Такі повноваження тепер матиме уповноважений із захисту державної мови. Розмір штрафу сягатиме від 3400 до 8500 грн, якщо порушення вчинено вперше. За повторне порушення сума штрафу може досягати 11 900 грн.

Також на порушників складатимуть протоколи про адміністративні правопорушення.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux