Вакцинація – найкраща профілактика COVID-19 у вагітних
опубліковано 01 грудня 2021 року о 10:47

Закарпаття перебуває на «помаранчевому» рівні епідемічної небезпеки саме через високі показники госпіталізації. Щодня медики фіксують ріст захворювання та збільшення завантаженості ліжок у медичних закладах.

Під час брифінгу в облдержадміністрації регіональна координаторка з вакцинальної кампанії проти COVID-19 в області Вікторія Тимчик зауважила, що головна мета – зменшити навантаження на медичну систему та вберегти здоров’я краян.

«Ми проводимо збір даних, маємо аналітику щодо тих категорій населення, які найчастіше потрапляють у лікарні. Однією з таких пріоритетних груп є вагітні, адже немає нічого важливішого, ніж народження дитини, тому охорона здоров’я матері є надважливим завданням особливо під час пандемії. Вакцинація – найкраща профілактика COVID-19 у вагітних», – наголосила Вікторія Тимчик.

За її словами, загалом у Закарпатті було виявлено 380 випадків захворювання коронавірусною інфекцією у вагітних, 226 жінок потребували госпіталізації. Під час минулої хвилі зафіксували 3 летальні випадки серед цієї категорії населення, а також мертвонародження через неблагополучне протікання хвороби у матері.

Інфікування ковідом у період 20–26 тижнів вагітності збільшує ризик акушерських ускладнень, у той час, коли зараження після 26 тижня підвищує ризик саме неонатальних ускладнень, тобто ускладнення для дитини. На цьому наголосила Юліанна Федько, лікар, акушер-гінеколог.

«Пріоритетними вакцинами для вагітних є так звані мРНК вакцини – Moderna та Pfizer. Станом на сьогодні за даними трьох рівнів моніторингу безпеки щеплення від COVID-19 жодних проблем під час вакцинації та вагітності не виникло», – зазначила Юліанна Федько.

За словами спікерки, перші антитіла до ковіду у дитини, які передаються через пуповинну кров, реєструються протягом 4–16 днів після першої дози вакцини.

«Якщо у невагітних вакцинованих жінок найчастіше спостерігалося підвищення температури після другої дози вакцини, то у вагітних ми помічали біль у місці ін’єкції, нудоту, котрі загалом комфортно коригуються симптоматично», – зауважила лікарка.

Як підкреслила Тетяна Козак, директорка, головна лікарка КНП «Ужгородський міський центр первинної медико-санітарної допомоги», в обласному центрі ситуація з вакцинацією вагітних є складною: на обліку перебуває близько 800 жінок, тільки 23 з них – імунізовані.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux