В Ужгороді відбувся регіональний семінар щодо впровадження енергоефективних публічних закупівель для зеленої відбудови
опубліковано 21 червня 2023 року о 19:42

Регіональний семінар щодо впровадження енергоефективних публічних закупівель для зеленої відбудови провели в Ужгороді. До нього долучилося майже 60 учасників з усього Закарпаття.

Під час відкриття заходу присутніх привітали представники профільних міністерств, Фонду енергоефективності й проєкту GIZ «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні». До них звернувся і директор департаменту економічного та регіонального розвитку Закарпатської ОВА Іван Завидняк, який також наголосив на важливості зеленої відбудови нашої країни.

Учасники семінару дізналися переваги й особливості застосування підходу енергоефективних закупівель з поліпшеними екологічними характеристиками, а також нові вимоги до екобудівельних продуктів в умовах функціонування єдиного з ЄС зеленого ринку.

Координаторка проєкту GIZ і президентка ВГО «Жива планета» Світлана Берзіна зазначила, що такі продукти й послуги повинні мати високі показники енергоефективності і водночас відповідати економічній ефективності й доцільності, більшій стійкості, технічній придатності та достатній конкуренції.

«Для країн-членів Європейського Союзу політика підвищення енергетичної та екологічної ефективності в будівельному секторі є пріоритетною», – зауважила Світлана Берзіна.

Вона ознайомила учасників з грантовими можливостями для громад, екологічним маркуванням, оцінкою вартості закупівлі з використанням концепції життєвого циклу, а також розповіла про нові підходи та вимоги до товарів, послуг тощо.

Заступниця голови Державної інспекції архітектури та містобудування України Наталія Дюжилова повідомила про реформування публічних закупівель й електронну систему «ProZorro». За її словами, згідно з Законом України «Про енергетичну ефективність» є обов'язковими вимоги щодо енергоефективності під час закупівлі енергоспоживчих продуктів, послуг, повʼязаних зі споживанням енергії, а також придбання чи оренди будівель.

Учасники семінару також ознайомилися з конкретними прикладами публічних закупівель у сфері будівництва, дізналися про особливості впровадження електронної системи, нові грантові можливості та важливість комунікації між закупівельниками, виробниками і надавачами послуг.

Захід провели в межах проєкту технічного співробітництва «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні», що реалізується GIZ від імені Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини у співпраці з Державним секретаріатом з економічних питань Швейцарії. Організувала семінар ВГО «Жива планета» за сприяння Закарпатської обласної військової адміністрації.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux