Основні виклики для Закарпаття у сфері енергетики обговорили на брифінгу в ОВА
опубліковано 12 липня 2024 року о 16:52

Масовані обстріли енергетичної інфраструктури, а особливо об’єктів генерації за останній період, спричинили доволі складну ситуацію в українській енергетиці. Зокрема, це ускладнило регулювання балансу електричної енергії, розповів на брифінгу генеральний директор ПрАТ «Закарпаттяобленерго» Олександр Білак.

За його словами, у зв’язку з такою ситуацією у країні збільшують можливості імпорту електроенергії, триває відновлення пошкоджених об’єктів. Також на процесі балансування позначаються планові ремонтні роботи, які тривають в енергетичній сфері в межах підготовки до опалювального сезону.

«Балансувати електричну енергію вдається шляхом застосування погодинних графіків вимкнень електроенергії та зниження навантаження на енергосистему в пікові години», – прокоментував генеральний директор ПрАТ «Закарпаттяобленерго».

За його словами, аварійні вимкнення протягом останнього періоду в області не застосовували. Однак у спекотні дні, коли навантаження на енергосистему стрімко зростає, відключення можуть бути більш тривалими.

Загалом ситуація в енергетичній сфері контрольована, проте вимушені вимкнення електроенергії негативно вливають і на промислових, і на побутових споживачів. Саме тому велику увагу приділяють підтримці громадян та бізнесу.

Закарпаття ж зараз запроваджує комплексну програму децентралізованої генерації, розповів директор департаменту економічного та регіонального розвитку ОВА Тарас Триндяк. Передбачається, що до неї увійдуть проєкти з розвитку вітро- та гідрогенерації, встановлення сонячних електростанцій на підприємствах і в домогосподарствах, газопоршневих станцій тощо.

Тарас Триндяк зауважив, що не менш важливо стимулювати підприємців і громадян використовувати альтернативні джерела енергії. З цією метою на державному та регіональному рівнях діє низка програм підтримки.

Зокрема, на купівлю та встановлення електрогенераційних установок бізнес у межах розширеної програми «Доступні кредити 5-7-9» може отримати кредити до 150 млн грн терміном на 10 років. Процентна ставка – від 5 до 9%. Є окреме рішення й для підприємств, вартість проєктів власної генерації яких перевищує 150 млн грн. Щоб отримати пільгове кредитування, потрібно звертатися до банків-партнерів державної програми «Доступні кредити 5-7-9».

Населення зможе отримати безвідсоткові кредити до 480 тисяч грн терміном на 10 років на встановлення сонячних або вітрових електростанцій. Ця програма в Україні стартує з 20 липня.

На Закарпатті вже другий рік діє регіональна програма «Energy Help», за якою бізнес отримує часткове відшкодування вартості придбаних альтернативних джерел енергії (генераторів, зарядних станцій, сонячних електростанцій, інверторів тощо). З моменту запуску ініціативи підприємцям компенсували понад 26 млн грн. Сума відшкодування не може перевищувати 300 тис. грн, а подати заявку для участі в програмі можна на порталі «Допомога Закарпаття».

Тарас Триндяк додав, що зараз обговорюють можливість розширити регіональну програму «Власний дім», щоб громадяни отримували кредити на встановлення сонячних станцій. Попередньо термін кредитування становитиме до 5 років під 7% річних.

Також на Закарпатті громадянам, які власним коштом встановили сонячні електростанції, планують надавати одноразову компенсацію з обласного бюджету в розмірі 20 тис. грн.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux