"Головне завдання не допустити банкрутства лісової галузі на Закарпатті", - Анатолій Полосков
опубліковано 19 березня 2021 року о 15:10

"Будь-яка реформа повинна мати чітку мету та конкретний план. Ми напрацюємо ефективну модель для покращення становища лісової галузі для Закарпаття", - зазначив голова Закарпатської ОДА Анатолій Полосков. 

У облдержадміністрації під головуванням голови Закарпатської ОДА Анатолія Полоскова пройшла нарада з питань оптимізації мережі державних лісогосподарських підприємств області, за участі заступника голови ОДА Іштвана Петрушки, начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Віктора Яковця, його заступників, голів райдержадміністрацій та начальників лісгоспів області. 

Закарпатська область входить у п’ятірку областей за найбільшою площею лісового фонду. 

Ліси Закарпатської області – головне природне багатство краю, займають одне з найважливіших місць у народному господарстві, відіграють водозахисні, водо-і кліматорегулюючі функції, мають міжнародне значення в розвитку рекреації і туризму.

У Закарпатській області функціонує 20 державних лісових господарств, з яких  за результатами минулого року чотири працювали збитково.

Анатолій Полосков:

«Ми підтримуємо керівництво Державної агенції лісових ресурсів щодо необхідності реформування лісової галузі і повинні напрацювати дієві пропозиції для Закарпаття, які зможуть покращити ефективність роботи лісгоспів. Передусім реформа має базуватися на таких напрямках, як перегляді правових і нормативних засад функціонування галузі, зміні моделі оподаткування і фінансування та удосконаленні інституцій. Тому я ініціював цю зустріч, щоб ми з вами напрацювали схему змін,  яка буде передана до Державного агентства лісових ресурсів України»

Наразі Житомирська область стала пілотним проєктом у реформуванні лісової галузі країни. Зараз, житомирські лісові господарства здійснюють перехід на нову модель управління, яка за планом повинна забезпечити ефективне господарювання, економічний ріст та стабільні масштабні підприємства, а також соцзахист працівників.   

Доприкладу, "Ємільчинський лісгосп" у Житомирській області став пілотним підприємством з впровадження електронного обліку деревини, тому вже має певні напрацювання та результати роботи.

У лісгоспі вже провели укрупнення лісових обходів та оптимізували чисельність працівників. Значно скоротився час на завантаження автомобілів на лісосіках та час на оформлення супровідних документів на перевезення лісопродукції на склади, а також доставку лісопродукції в двір споживача, що в свою чергу дає також економію, кажуть місцеві лісівники.

Анатолій Полосков, голова Закарпатської ОДА, зазначив, що хоче кожного вислухати і почути конкретні пропозиції щодо реформування лісової галузі на Закарпатті: 

«Ми маємо так реформувати лісову галузь в краї, щоб наші лісові підприємства були рентабельними. Інвестиції, нові робочі місця, щоб розвивалася економіка регіону та сплачувалися податки»

Підсумовуючи обговорення питання оптимізації мережі державних лісогосподарських підприємств області, голова Закарпатської ОДА Анатолій Полосков дав доручення фахівцям управління за напрямками у співпраці з керівниками лісгоспів зібрати інформацію щодо рентабельності лісових підприємств в області, зокрема підготувати конкретні цифри: наповнення місцевих бюджетів, зарплати працівників, і т.д.

23 березня, робоча група під головуванням Анатолія Полоскова повинна обговорити вже конкретні пропозиції для створення потужної моделі, яка сприятиме успішній лісовій реформі в Закарпатській області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux