Чим категорія "корінні народи" відрізняється від просто "народів" чи "націй"?
опубліковано 09 серпня 2024 року о 13:33

Корінні народи — особлива, специфічна категорія меншин, які є водночас і «народами», і «меншинами». Зазвичай корінні народи мають ширший обсяг прав, ніж інші категорії меншин.

🔸 Які є корінні народи в Україні?

Корінними народами України, які сформувались на території Кримського півострову, є кримські татари, караїми, кримчаки.

🔸 Чому кримські татари, караїми, кримчаки вважаються різними народами, якщо мають спільне походження, схожі мови та сформувалися всі у Криму?

Попри спільне походження кримські татари, караїми, кримчаки мають різні, хоч і схожі, мови та різні релігії. Кримські татари є мусульманами, кримчаки юдеями, а караїми сповідують караїмізм.

🔸 Чи можуть інші народи отримати статус корінного народу України, наприклад угорці чи росіяни?

Ні. Однією з ознак корінного народу є відсутність власної державності за межами країни свого проживання/громадянства.

🔸 Нацменшини та корінні народи — у чому різниця?

Поняття «автохтонні спільноти/меншини» та «корінні народи» — не тотожні. Нацменшини мають етнічно споріднені держави за межами країн свого проживання.

🔸 Чи можуть стати корінним народом України надазовські греки уруми та румеї, етнічні групи яких сформувалися на території України?

Якщо спільнота усвідомлює себе окремим народом, а не частиною вже наявного народу (у цьому випадку грецького), та звертається з приводу набуття такого статусу до Української держави, то в такому випадку це можливо. Однак на даний момент ці спільноти є частиною грецької діаспори в Україні.

🔸 Чому кримські татари є корінним народом, якщо з’явилися в Криму тільки у ХІІІ столітті – так само, як і татаро-монголи, а інші етноси (греки, італійці) проживали там значно раніше?

Ця думка – сумний результат зусиль російсько-радянської історіографії, яка не підтверджена історичними фактами. Формування кримськотатарського народу як цілісного самобутнього етносу відбувалося впродовж тисячоліть на території Кримського півострова за рахунок автохтонних етнічних груп і племен, а також численних хвиль мігрантів, які асимілювалися з місцевим населенням. До етногенезу кримських татар належать таври, кіммерійці, скіфи, готи, гуни, греки, хозари, печеніги, половці, італійці та інші народи.

🔸 Але у кримських татар є Татарстан.

Кримські татари та казанські татари — це різні народи, які сформувалися на різній території та навіть належать до різних кластерів тюркських мов.

🔸 Чи є українці корінним народом України?

Юридично українці мають інший статус — державотворчої нації. За законом «Про корінні народи України» корінний народ має становити етнічну меншість у складі населення України. Це відповідає світовій практиці, у більшості випадків корінні народи становлять меншість населення своєї країни.

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux