«Живий щит» як терористичний метод: Ірина Верещук нагадала про пастку, яку використовують російські окупанти
опубліковано 20 вересня 2022 року о 10:23

Про те, що заклики російських загарбників до евакуйованих українців повертатися додому на тимчасово окуповані території можуть бути пасткою, бо їх там можуть використати як «живий щит», заявила нещодавно віцепрем’єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в ефірі інформаційного телемарафону.

«Небезпека в тому, що люди стануть «живим щитом». Окупанти обов'язково використають їх у своїх нікчемних цілях. Вони змушують дітей іти до школи, сідати за парти, натомість біля шкіл розташовують свою техніку і важку силу. Вони знають, що люди для них - "живий щит". Я дуже хочу, щоб це почули люди, які зараз вирішують для себе, чи повертатися на тимчасово окуповану територію, і звернули увагу саме на цей безпековий аргумент», - сказала Ірина Верещук.

І дійсно, використання місцевого цивільного населення на тимчасово окупованих територіях для прикриття власної військової техніки та особового складу – це звична справа для російської армії. І «живим щитом» з мирного населення окупанти почали убезпечувати себе не з початку широкомасштабного вторгнення в Україну, а значно раніше – аналогічно вони діяли і в Чечні, і в Грузії, і в Сирії, усюди, куди приводили рашистів їх загарбницькі апетити.

Щодо України, то в кремлі і вісім років тому не приховували намірів перетворити українців на «живий щит» для російських солдатів. Ще 4 березня 2014 року на прес-конференції у Ново-Огарьово путін заявляв дослівно: «Якщо ми приймемо таке рішення, то тільки для захисту українських громадян, і нехай спробує хтось із числа військовослужбовців стріляти у своїх людей, за якими ми будемо стояти позаду, не спереду, а позаду. Нехай вони спробують стріляти в жінок і дітей. Я подивлюся на тих, хто віддасть такий наказ в Україні».

Обіцянку цю окупанти виконували всі роки війни в Україні, а після 24 лютого практика використання «живого щита» набула величезних масштабів – росіяни застосовують цей терористичний метод на усіх тимчасово окупованих територіях. І це не ініціатива окремих садистів з погонами, а цілеспрямована державна політика як усіх новітніх військових злочинців з армії рф, так  і політичного керівництва країни-агресора.

Зараз, коли Збройні Сили України звільнюють тимчасово окуповані території, росіяни ще активніше намагаються заховатись за спинами цивільних. І мова йде не тільки про офлайн-навчання в школах чи агітаційні спроби знайти серед українців мазохістів, які добровільно погодяться повернутися на окуповані території. Росіяни штучно створюють величезні черги з автомобілів на блокпостах, усіляко стримуючи виїзд десятків, сотень тисяч людей на підконтрольну Україні територію. Вони найрізноманітнішими способами намагаються утримати якнайбільше людей в окупації, розповсюджують фейки, залякують, забороняють пересуватися. І все це з метою використати цивільних як «живий щит», щоб завадити звільненню цих територій українськими військовими і врятувати своє нікчемне життя.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux