Закарпаття приєднається до щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства»
опубліковано 23 листопада 2023 року о 13:52

Основна мета кампанії – привернути увагу громадськості до проблеми насильства, яка в період збройної агресії особливо загострилася. На цьому під час брифінгу наголосив заступник голови ОВА Петро Добромільський.

За його словами, загальнонаціональна акція проходитиме з 25 листопада до 10 грудня. В межах кампанії в нашому регіоні запланували майже пів сотні різнопланових тематичних заходів (завантажити План заходів). До них важливо залучити громадськість, яка повинна знати, як запобігти та протидіяти всім формам насильства.

Петро Добромільський нагадав про відповідні чинні програми, затверджені на рівні держави й регіону на період до 2025 року. Також він розповів про роботу безоплатної урядової «гарячої лінії» з питань запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, яка за номером 15-47 працює цілодобово.

Детально про мережу спеціалізованих служб та установ, де постраждалі від насильства можуть отримати необхідну підтримку, розповіла директорка департаменту соціального захисту населення ОВА Ольга Травіна.

«Станом на сьогодні в області вже діють 25 спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб. Зокрема, працюють 16 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги та 3 притулки, в які може звернутися така особа», – зазначила Ольга Травіна.

Вона додала, що за кошти державної субвенції та за співфінансування з бюджету громади в Мукачівській ТГ зараз створюють денний центр соціально-психологічної допомоги з кризовою кімнатою для постраждалих від домашнього та гендерно зумовленого насильства.

Окремим різновидом таких осередків підтримки є кризові кімнати. Вони вже діють у Кам’янській, Оноківській громадах та в м. Ужгород. Також працюють Закарпатський обласний центр соціально-психологічної допомоги та Центр соціально-психологічної реабілітації дітей у Сваляві.

Своєю чергою виконавча директорка ГО «Неємія», національна експертка і консультантка з питань запобіганню і протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству Тетяна Мачабелі розповіла про роботу Центру допомоги врятованим у Мукачеві. Тут комплексну допомогу надають людям, зокрема й постраждалим від насильства, які виїхали із зони активних бойових дій, тимчасово окупованої території, повернулися з полону тощо.

Суспільство відкривається, не залишається осторонь і не замовчує факти насильства, підкреслив начальник Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Закарпатській області Олександр Приходько.

За його словами, з початку року правоохоронці отримали 7 704 заяви та повідомлення про вчинення домашнього насильства, що на 22% перевищує показники минулого року, та склали 3 521 адміністративний протокол за ст. 173-2 КУпАП «Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування». При цьому 2 814 осіб притягнули до адміністративної відповідальності.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux