Закарпатському ІТ-кластеру – один рік!
опубліковано 25 травня 2023 року о 18:28

Закарпатський ІТ-кластер святкує свій перший день народження, ділиться результатами роботи та планами на майбутнє.

«Через війну в наш регіон евакуювалося багато айтівців. Вони шукали відносно безпечні умови для роботи, щоб і надалі розвиватися й підтримувати нашу країну. Ми відреагували на численні запити та створили на Закарпатті велике обʼєднання ІТ-фахівців», – повідомив на брифінгу заступник голови ОВА Олександр Пацкан.

За його словами, резидентами кластера стали понад 100 місцевих та релокованих компаній, серед них – чимало й відомих у всьому світі. Також до нашого ІТ-ком’юніті приєдналося близько пів тисячі ФОПів. Кластер не лише підтримує стабільність економіки в умовах повномасштабного вторгнення, а й реалізовує корисні ініціативи в регіоні.

Йдеться про Go-Adapt Business Forum для мікро-, малого та середнього бізнесу, семінар «Кризове лідерство: як забезпечити ефективність команди?», форум стартапів MiniBoss Business School 2022, економічний форум «Релокація на Закарпаття: європейський вимір», турнір з мініфутболу Uzhhorod IT CUP «Кубок ЗСУ» та інші.

PR-director PettersonApps Мирослава Вербищук розповіла, що Закарпатський ІТ-кластер створив благодійний фонд, щоб допомагати українським військовим амуніцією та необхідною технікою. Також його команда втілює проєкти з підтримки вимушено переміщених дітей, реабілітаційних центрів, дитбудинків тощо.

Важливим напрямком роботи кластера є й розвиток сфери ІТ-освіти в регіоні. Протягом року за сприяння ОВА спільно з Ужгородський національний університет та партнерами провели Зимову ІТ-школу, до якої долучилося близько 260 студентів місцевих вишів, онлайн-інтенсив IT English, організували навчання з кібербезпеки та кібергігієни тощо.

«Наприклад, курс IT English зібрав понад 800 учасників, він і досі актуальний. Матеріали лекцій залишаються у вільному доступі, відкритий спільний чат, тож є можливість підвищувати свій рівень англійської й надалі», – підкреслив керівник освітнього напрямку в Закарпатському ІТ-кластері, керівник освітніх програм компанії EPAM Ukraine в західному та південному регіоні Олександр Ткаченко.

ІТ-кластер спільно з партнерами продовжить свою роботу в різних напрямках, зокрема й працюватимуть і над освітніми проєктами. У планах – запуск безоплатного курсу для українців IT FUNAMENTALS, організація та проведення літніх університетів і літньої школи на Закарпатті. Менеджер і представник компанії EPAM Ukraine Станіслав Шикалов зауважив, що ця співпраця важлива як для кластера, так і для університетів і студентів.

Насамкінець заступник голови ОВА Олександр Пацкан подякував команді кластера за сприяння в розробці регіонального порталу «Допомога Закарпаття», котрий днями презентували на масштабній 25-й Міжнародній конференції ISSS 2023 з діджиталізації і кібербезпеки в чеському місті Градєц Кралов.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux