Закарпатська ОВА ініціює розробку навчальної програми з підтримки ментального здоров'я для представників різних конфесій
опубліковано 07 вересня 2023 року о 19:39

Посилена увага до психоемоційного стану людини має бути вдома, в колективі у школі чи на роботі – всюди, де тільки можна отримати таку необхідну підтримку в час війни.

Ще одним помічником у подоланні стресу й тривоги сьогодні може стати духовенство. Закарпатська ОВА ініціює розробку навчальної програми для представників різних конфесій у межах реалізації національного проєкту з підтримки ментального здоров’я «Ти як?». Про це під час зустрічі зі священнослужителями краю повідомив заступник голови ОВА Петро Добромільський.

«Роль церкви під час війни зросла, адже капелани зараз на передовій допомагають нашим військовим, а священники в громадах – це перші, до кого приходять люди зі своїм горем і тривогами. Однак з останніми треба вміти спілкуватися правильно, знати потрібні підходи. Важливо не зашкодити тому, хто пережив втрату рідної людини, допомогти тому, хто відчуває стрес, страх чи невизначеність», – зауважив Петро Добромільський.

За його словами, в регіоні розроблять спеціальні навчальні курси з підтримки ментального здоров’я для представників різних конфесій. Вони міститимуть поради провідних фахівців щодо того, як працювати з людьми, і практики самодопомоги.

«Готові організовувати спеціальні тренінги та залучати відповідних спеціалістів для проведення навчання священнослужителів, щоб допомогти їм отримати необхідні навички надання психологічної та спеціалізованої допомоги з ментального здоров’я», – підкреслила регіональна координаторка Всеукраїнської програми підтримки ментального здоров’я «Ти як?» у Закарпатській області Таїсія Симочко.

Зважаючи на мультиконфесійність нашого регіону, важливо врахувати особливості та потреби кожної громади. На цьому наголосив директор департаменту стратегічних комунікацій, національностей та релігій ОВА Роман Молдавчук. Він додав, що в області планують розробити і розповсюдити брошури, буклети й іншу друковану продукцію, котра буде містити інформацію про техніки самодопомоги, контакти фахівців та корисні ресурси з підтримки ментального здоров’я.

Також одним з основних завдань є подолання стигматизації та негативного соціального ставлення до людей із психологічними проблемами, які є однією з найбільших вразливих категорій.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux