Відбудова інфраструктури: роз’яснення Мінрегіону та Міненерго
опубліковано 19 липня 2022 року о 11:11

Щодо планування відбудови населених пунктів та територій, зокрема реалізації окремих архітектурних та планувальних рішень, оновлення містобудівної документації

Комітет ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, народні депутати України та Мінрегіон розробили проект ЗУ «Про внесення змін до деяких законів України щодо першочергових заходів реформування сфери містобудування», який прийняла Верховна Рада України.

Законопроєкт передбачає планування відбудови зруйнованих населених пунктів шляхом запровадження нового спеціального виду містобудівних програм «Програма комплексного відновлення населеного пункту (території)», які мають визначити просторові та соціально-економічні пріоритети і комплекс заходів для забезпечення відновлення кожного населеного пункту, кожної території, яка зазнала втрат і руйнувань внаслідок бойових дій.

Тому остаточне рішення щодо планування відбудови постраждалих регіонів буде вирішуватись виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради, оскільки питання затвердження в установленому порядку місцевих містобудівних програм, генеральних планів забудови відповідних населених пунктів, іншої містобудівної документації перебувають у їхній компетентності.

Щодо долучення до здійснення відбудови населених пунктів та територій, що постраждали внаслідок військової агресії

Держава забезпечує підтримку регіонів, які зазнали руйнувань. Так, КМУ виділив 1,25 млрд грн на відновлення об’єктів в областях що постраждали внаслідок військового вторгнення, зокрема:

- Житомирська область – 100 млн грн

- Київська область – 400 млн грн

- Сумська область – 250 млн грн

- Чернігівська область – 250 млн грн

Розпорядження КМУ від 10.04.22 № 280-р «Про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету»

Харківська область – 250 млн. грн.

Розпорядження КМУ від 26.04.22 № 340-р «Про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету для ліквідації наслідків бойових дій в Харківській області»

Кошти резервного фонду державного бюджету передбачено спрямувати на такі напрямки:

- проведення робіт з обстеження пошкоджених об’єктів;

- ремонт і заміна заповнення віконних та дверних прорізів (поточний ремонт);

- капітальний ремонт конструкцій дахів та покрівель;

- поточний ремонт покриття покрівлі;

- ремонт конструкцій фасадів;

- ліквідація вибоїн покриттів вулиць і доріг населених пунктів;

- ремонт зовнішніх та внутрішніх інженерних мереж та систем, зокрема теплопостачання, газопостачання, водопостачання, водовідведення, каналізації, опалення, електричних мереж;

- розбирання зруйновних конструкцій;

- прибирання розбитої воєнної та цивільної техніки (з доріг та прибудинкових територій);

- прибирання вулиць та прибудинкових територій.

Безпосередньо питаннями реалізації зазначених заходів займаються відповідні ОВА.

Щодо порядку проведення обстеження і методики визначення шкоди та збитків громадянам за зруйноване майно внаслідок збройної агресії Російської Федерації

Порядок визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії рф, затверджений постановою КМУ від 20.03.22 № 326 (далі – Порядок).

Визначення шкоди та обсягу збитків здійснюється відповідно до методики, затвердженої наказом Мінрегіону, за погодженням з Мінреінтеграції.

Відповідальними за визначення шкоди та збитків за наведеним напрямом є обласні, Київська міська державні адміністрації (на період воєнного стану – військові адміністрації).

Постановою КМУ від 26.03.22 № 380 запроваджено механізм збору та обліку інформації про пошкоджене та знищене внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією рф, який передбачає подання інформаційних повідомлень щодо пошкодження будинку, квартири або іншого майна через:

1) Портал Дія, використання мобільного додатка Порталу Дія (Дія);

2) адміністратора ЦНАП або нотаріуса.

Якщо немає можливості зареєструватись через Дію, необхідно напряму подати заявку до органів місцевого самоврядування.

Після завершення реєстрації треба звернутись до Національної поліції для відкриття кримінального провадження за фактом знищення або пошкодження майна.

Питання надання компенсації за пошкоджене або знищене житло внаслідок бойових дій ще вирішується на законодавчому рівні. Відтак 01.04.22 у першому читанні за основу прийнято розроблений народними депутатами проєкт Закону «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією рф» (реєстр. №7198). Наразі законопроект готується до другого читання.

Щодо відключення в межах держави в нічний час вуличного освітлення у містах, селах та на підприємствах усіх форм власності для ускладнення авіаційних ворожих атак

Відповідно до ЗУ «Про благоустрій населених пунктів» засоби та обладнання зовнішнього освітлення є елементами об’єктів благоустрою.

Організацію благоустрою населених пунктів забезпечують місцеві органи виконавчої влади та ОМС відповідно до повноважень.

У зв’язку з введенням воєнного стану військове командування разом із військовими адміністраціями (у разі їх утворення) може здійснювати заходи правового режиму воєнного стану, зокрема встановлювати спеціальний режим світломаскування.

Тому відключення вуличного освітлення у містах, селах, та на підприємствах усіх форм власності може бути здійснено за наявності рішення прийнятого військовим командуванням.

Мінрегіон

Відновлення газо- та електропостачання в регіонах, де тривають активні бойові дії

Ситуація із забезпеченням комунальними послугами населення в регіонах, де ведуться бойові дії, контролюється військовими обласними та міськими, сільськими або селищними військовими адміністраціями. Аварійно-відновлювальні бригади працюють цілодобово та невідкладно відновлюють газо- та електропостачання в регіонах, де це можливо з міркувань безпеки для ремонтних бригад.

Для надання повідомлення про пошкодження в системі газопостачання та електропостачання пропонуємо звернутись до відповідної військової адміністрації.

Підключення до мережі електропостачання будівель, які були частково зруйновані внаслідок воєнних дій

Забезпечення функціонування ремонтних робіт, зокрема в регіонах, що постраждали внаслідок бойових дій, належить до компетенції військових обласних, міських, сільськими або селищних військових адміністрацій.

У разі пошкодження внаслідок воєнних дій в оперативному порядку аналізується стан будівель. За умови пошкодження електропостачання в оперативному порядку проводиться заміна вузлів з метою відновлення подачі напруги до помешкання.

Для врегулювання порушеного питання пропонуємо звернутись до відповідної військової адміністрації.

Відключення від мереж електропостачання як побутових споживачів, так і підприємств

З 24.02.22 і до припинення чи скасування воєнного стану в Україні забороняється припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі. Така вимога діє відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05.08.22 № 206.

У разі виникнення ситуації, що потребує додаткового втручання органу державної влади, пропонуємо звернутись на гарячу лінію Мінрегіону (044) 284 06 48.

Міненерго



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux