В Ужгороді відбувся науково-практичний дискурс щодо імплементації мовного закону в Закарпатській області
опубліковано 27 жовтня 2023 року о 21:14

До Дня української писемності і мови в Ужгороді провели науково-практичний дискурс щодо імплементації мовного закону в Закарпатській області. До заходу долучилося понад 30 представників органів державної влади й місцевого самоврядування, громадських організацій, національних меншин (спільнот), науковці, освітяни, працівники культури та інші.

На початку дискурсу учасники приєдналися до написання цьогорічного Радіодиктанту національної єдності під назвою «Дороги України». Начальник управління національностей та релігій департаменту стратегічних комунікацій, національностей та релігій ОВА Олександр Лях, котрий модерував захід, наголосив, що такий флешмоб уже 23-й рік поспіль об’єднує навколо нашої країни мільйонів українців та шанувальників української мови в усьому світі.

У межах науково-практичного дискурсу учасники обговорили актуальний стан та перспективи впровадження ЗУ «Про забезпечення функціонування української мови як державної» в Закарпатській області, зокрема в галузі освіти, науки, культури та медіа.

З доповіддю на тему «Мовна політика в галузі освіти: основні акценти» виступила директорка департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської ОВА Мар’яна Марусинець. Вона зазначила, що освітня галузь повинна створити необхідні умови, що дають змогу здобувачам освіти опанувати необхідні знання, уміння й навички для подальшої успішної реалізації в суспільстві та забезпечити їхню конкурентоспроможність.

«Для реформування шкільної освіти в Україні, зокрема на Закарпатті, необхідний пошук оптимального співвідношення між сформованими національними традиціями й сучасними тенденціями, пов’язаними з євроінтеграцією і входженням до світового освітнього простору», – наголосила Мар’яна Марусинець.

Детально роль державотворчої та об’єднувальної функцій української мови як державної у своїй доповіді проаналізував начальник управління національностей та релігій департаменту стратегічних комунікацій, національностей та релігій ОВА Олександр Лях.

За його словами, в нашому краї вживають динамічних заходів для послідовного і цілеспрямованого впровадження в життя державної політики, створюють відповідні умови для широкого застосування української мови, зокрема й з урахуванням багатонаціональності Закарпаття.

Після заслухання всіх інших доповідей учасники заходу провели фахову дискусію з актуальних питань удосконалення мовної, культурної, етнічної самобутності, зміцнення загальнонаціональної єдності й мультикультурності в нашому регіоні. Також вони напрацювали рекомендації для забезпечення ефективної реалізації державної політики, спрямованої на захист державної мови, її всебічний розвиток і функціонування, у визначених законом сферах суспільного буття.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux