В Ужгороді відбулася нарада-тренінг щодо впровадження послуги патронату над дитиною на рівні громади
опубліковано 05 грудня 2023 року о 18:44

У заході взяли участь представники Служби у справах дітей, департаменту соціального захисту населення ОВА та громад, які вже мають позитивний досвід запровадження такої послуги, фахівці Закарпатського обласного центру соціальних служб, практичні психологи, громадські організації, а також майбутні кандидати в патронатні вихователі.

Робоча група на чолі із заступником голови Закарпатської ОВА Петром Добромільським обговорила актуальні питання реалізації послуги патронату в нашому регіоні та долучилася до розробки плану заходів для активізації пошуку кандидатів у патронатні вихователі.

«Об’єднуємося заради дитини, аби напрацювати дієві механізми розв'язання проблем та викликів, які постають під час впровадження послуги патронату на всіх рівнях. Разом з відповідними службами активізуємо заходи щодо залучення та зацікавлення потенційних вихователів у громадах – усе для того, щоб якомога більше дітей зростало в турботливих родинах», – відзначив Петро Добромільський.

Сьогодні патронат – найкращий варіант для сім’ї, яка опинилася у кризовій ситуації. Особливість цієї послуги – екстреність та убезпечення дитини від остаточного розриву контактів з біологічними батьками й потрапляння до інституційних закладів, зауважила начальниця Служби у справах дітей ОВА Світлана Якімеліна.

«Послуга патронату почала діяти на території нашої області з 2021 року, тоді надати тимчасовий прихисток та опіку двом дітям погодилася родина з Берегівщини. Зараз у Мукачеві та Сваляві функціонують дві патронатні сім’ї, в яких виховуються 4 дитини», – підкреслила Світлана Якімеліна.

За її словами, патронатний вихователь може прийняти дитину лише на термін до 6 місяців і протягом цього періоду забезпечує їй догляд, виховання та реабілітацію. Фахівці служб у справах дітей та соціальних служб у цей час надають комплексну підтримку батькам у розв'язанні сімейних проблем і подоланні складних життєвих обставин.

Для ефективнішого впровадження послуги патронату над дитиною на місцях профільні фахівці розробили «дорожню карту для громади». На цьому наголосила заступниця начальниці Служби у справах дітей Закарпатської ОВА Мар’яна Дорожко. «Дорожня карта» містить алгоритм дій для керівників органів опіки та піклування щодо запровадження й підтримки патронатних родин у кожній ТГ. Також тут представлена покрокова інструкція для потенційних кандидатів у патронатні вихователі – від моменту звернення до служби у справах дітей за місцем свого фактичного проживання до вибуття дитини з патронатної сім’ї.

Під час заходу власним позитивним досвідом впровадження послуги патронату поділилися представники Виноградівської, Свалявської та Мукачівської міських територіальних громад. Також у межах практичної частини учасники попрацювали в групах над розробленням алгоритмів дій щодо причин і викликів, які перешкоджають розвитку послуги патронату над дитиною в області, та спільно окреслили план заходів за ключовими напрямками на наступний рік.

Нараду-тренінг «Впровадження послуги патронату над дитиною на рівні громади» провели за ініціативи Служби у справах дітей Закарпатської ОВА за підтримки міжнародної благодійної організації «Партнерства "Кожній дитині"» (Ужгород).

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux