В Ужгороді стартувала IV Всеукраїнська наукова конференція з міжнародною участю «Розвиток системи громадського здоров’я України в умовах війни та післявоєнної відбудови»
опубліковано 05 жовтня 2023 року о 18:16

Протягом двох днів захід об’єднає учасників з різних регіонів країни та з-за кордону. У змішаному форматі майже 180 фахівців під керівництвом експертів міжнародного й національного рівня долучаться до пленарних сесій і фасилітованих дискусій.

Сьогодні учасників конференції привітали заступник міністра охорони здоров’я – головний санітарний лікар України Ігор Кузін, директор департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОВА Анатолій Пшеничний, заступниця директора Офісу охорони здоров’я USAID Тара О’Дей, доктор медичних наук, професор, ректор Ужгородського національного університету Володимир Смоланка та керівниця проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», директорка офісу Пакт в Україні Альона Герасимова.

Заступник міністра охорони здоров’я – головний санітарний лікар України підкреслив, що ініціатива проводити такі конференції з’явилася ще 6,5 років тому. Від 2017 року заходи проходили під назвою «Актуальні питання розвитку та розбудови громадського здоров’я», однак через пандемію COVID-19 та повномасштабне вторгнення вони були призупинені.

«Цьогоріч ми вперше презентуємо механізми розвитку системи громадського здоров’я. Вкрай важливо обговорити те, яким чином вона має розвиватися, як нам забезпечувати міжсекторальну співпрацю з іншими гілками влади, з представниками громад. Для цього сьогодні тут зібралося широке коло спеціалістів. Наше завдання – докласти максимальних зусиль, щоб система громадського здоров’я працювала на захист населення України», – відзначив Ігор Кузін.

Всеукраїнська наукова конференція з міжнародною участю «Розвиток системи громадського здоров’я України в умовах війни та післявоєнної відбудови» має на меті ініціювати дискусію між менеджерами та практиками системи громадського здоров’я, науковцями, представниками закладів освіти, національних та міжнародних партнерів у галузі громадського здоров’я з фокусом на поточних проблемах громадського здоров’я і шляхах їх подолання, реалізації Глобальної програми безпеки охорони здоров’я в контексті війни в Україні та післявоєнної відбудови.

Директор департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОВА Анатолій Пшеничний від імені керівництва області привітав учасників та підкреслив важливість і своєчасність заходу:

«Попри війну та всі спроби ворога зруйнувати й знищити нашу країну ми не просто відстоюємо свою державність та націю, а розвиваємося, рухаємося вперед, спільно долаємо перешкоди та шукаємо рішення. Знаковим є й те, що традиційні конференції відновлюють свою роботу саме на Закарпатті. Також у заході від нашого регіону беруть участь понад 20 фахівців».

Громадське здоров’я в Україні дуже постраждало від війни та потребує посилення готовності й реагування міжнародних партнерів, зауважила заступниця директора Офісу охорони здоров’я USAID Тара О’Дей. Тож такий захід є важливим кроком у напрямку розбудови потенціалу України в цій галузі.

Учасники наукової конференції представлять та обговорять найкращі міжнародні практики й підходи, які можуть бути застосовані для ефективної імплементації нововведень у розвитку системи громадського здоров'я України відповідно до пріоритетів GHSA, визначать пріоритети і стратегії щодо розбудови кадрового потенціалу в системі громадського здоров'я та окреслять інші дотичні питання в умовах повномасштабної війни.

Організаторами цьогорічної конференції стали Міністерство охорони здоров’я України, Центр громадського здоров’я МОЗ України, Проєкт USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» та ДВНЗ «Ужгородський національний університет».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux