В Ужгороді стартувала благодійна виставка-продаж робіт польського волонтера й іконописця Хуберта Кампа
опубліковано 15 листопада 2023 року о 18:12

«Підступний та жорстокий ворог хоче вбити тіло і може це зробити. Однак він не розуміє, що йому не вдасться вбити душу того, хто до кінця бореться за краще майбутнє своєї землі» – такий меседж у свої роботи вкладає польський волонтер та іконописець Хуберт Кампа.

Митець створює унікальні ікони з використанням атрибутів війни: ящиків з боєприпасів, уламків снарядів, особистих речей живих і полеглих бійців. «Маріупольська Діва Марія», «Херсонська Мати Божа», «Фатимська Марія», «Сім мечів», «Не бійтеся» – ці та інші ікони творчо інтерпретують особисті переживання автора. Майже до кожної роботи митець також пише поетичні чи прозові рядки.

Від початку Євромайдану та військових дій на Сході України й до сьогодні Хуберт Кампа спілкується з воїнами і їздить на передову. Свої перші роботи він дарував українським захисникам. Також проводив аукціони в різних країнах Європи: за 70 ікон зібрав і передав на підтримку наших бійців понад 600 тисяч злотих. Митець допомагає й евакуйованим дітям з Маріуполя, підтримуючи дитячий центр «Ковчег миру», який зараз функціонує в селищі Середнє Ужгородського району.

За підтримки обласної військової адміністрації та благодійного фонду «Фундація Ольги Яреми» митець готовий виставити свої роботи на продаж в Ужгороді. Таку благодійну акцію сьогодні на брифінгу Хуберт Кампа анонсував спільно із заступником директора департаменту культури ОВА Віктором Кравчуком, військовим капеланом, засновником дитячого центру «Ковчег миру» Володимиром Завадським та засновницею Фундації Ольгою Яремою.

Близько 30 робіт польського волонтера й іконописця організатори акції мають намір представити на завтрашньому засіданні сесії обласної ради. Охочі зможуть оглянути ікони, поспілкуватися з їхнім автором та за бажанням придбати. Згодом решту робіт планують показати й виставити на продаж в одному з музеїв Закарпаття. Про локацію та час виставки повідомлять додатково.

Усі зібрані кошти передадуть на впорядкування реабілітаційного центру для військових у с. Келечин Хустського району. Після завершення ремонтних робіт тут зможуть проходити фізичне відновлення й отримувати кваліфіковану психологічну допомогу 50 осіб – родини військовослужбовців та діти з-поміж вимушених переселенців.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux