В Ужгороді пройде новий театральний фестиваль «Драма сьогодення»
опубліковано 07 травня 2024 року о 14:54

Новий театральний фестиваль «Драма сьогодення» започатковує академічного Закарпатський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. братів Ю.-А. та Є. Шерегіїв. Протягом 13–18 травня в Ужгороді свої найкращі роботи покажуть шість акторських колективів з різних областей.

На першому всеукраїнському фестивалі актуальної драми за підтримки Закарпатської ОВА вони презентують вистави, які в їхніх регіонах збирають найбільшу кількість глядачів, відзначив на брифінгу директор департаменту культури обласної військової адміністрації, заслужений артист України Євген Тищук.

За його словами, покази проходитимуть на великій та малій сценах облмуздрамтеатру. Зокрема, на останній з популярною виставою «Це все вона» виступить наша землячка – відома українська акторка Римма Зюбіна. У межах фестивалю запланували одразу два покази цієї драми.

Директор-художній керівник Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. братів Ю.-А. та Є. Шерегіїв Рудольф Дзуринець зауважив, що назва фестивалю та сама афіша дуже символічні:

«Ми живемо в такі часи, коли культура та мистецтво мусять через сцену, малюнки, музику, голос гукати про те, що наш народ має право на існування, що ми вільна, незалежна держава і нас ніщо не зламає. Як би нас не хотіли знищити, все одно ми витримаємо, як і той паросток соняшника на афіші, який попри все квітне навіть у руїнах».

У фестивалі візьмуть участь актори Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка, Київського академічного театру «Колесо», Національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької та інші.

13 травня п’єсою «Тев’є-молочник» фестиваль відкриватиме Мукачівський музично-драматичний театр, а 18 травня прем’єрною постановкою «Алло» його закриють актори Закарпатського обласного музично-драматичного театру ім. братів Ю.-А. та Є. Шерегіїв. Протягом 14–17 травня запрошені колективи-учасники чекатимуть глядачів з виставами «Земля», «Доця», «В Португалії зараз тепло», «Це все вона».

«Ми чекаємо всіх на цікавий та неординарний фестиваль актуальної драматургії. Кожна вистава тут буде про реалії, про те, що відбувається зараз в Україні. Особливо чекаємо й будемо раді бачити на виставах нашу молодь», – відзначив Рудольф Дзуринець.

Колектив облмуздрамтеатру не тільки працює над підготовкою до фестивалю, а й докладає всіх зусиль, щоб кожен глядач почував себе комфортно та міг повноцінно насолодитися виставами.

Рудольф Дзуринець розповів про заходи щодо забезпечення доступності в театрі відповідно до Національної стратегії зі створення безбар'єрного простору в Україні. Зокрема, біля головного та службового входів встановили пандуси, в залі облаштували місця для людей з інвалідністю, які пересуваються на кріслах колісних, зараз відновлюють роботу пасажирського ліфта. Найближчим часом планують встановити зовнішній ліфт-підйомник, кнопки виклику, таблички зі шрифтом Брайля та інше.

Також на брифінгу анонсували відкриття в облмуздрамтеатрі нової сцени просто неба. Вона розпочне роботу в Міжнародний день захисту дітей, 1 червня. Безоплатно відвідати вистави тут зможуть діти військовослужбовців та самі захисники.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux