В Ужгороді обговорили питання соціального захисту та надання соцпослуг на рівні ТГ
опубліковано 19 травня 2023 року о 19:20

Питання соціального захисту та надання соцпослуг на рівні територіальних громад обговорили сьогодні на круглому столі в Ужгороді.

Заступник голови Закарпатської ОВА Петро Добромільський зазначив, що професія соціального працівника сьогодні є дуже затребуваною, адже головна цінність для держави – людина.

«В області розробляють різні інструменти для надання швидкої і якісної допомоги вразливим групам населення, військовослужбовцям, вимушеним переселенцям та іншим. Прикладом є портал "Допомога Закарпаття", де вже вдалося запровадити з десяток важливих послуг», – підкреслив Петро Добромільський.

За його словами, над посиленням соціального захисту та підтримки вразливих людей і внутрішньо переміщених осіб у регіоні працюють разом із центральною владою й місцевим самоврядуванням. Для соцпрацівників у громадах систематично проводять навчання за участю національних і міжнародних експертів, аби фаховою та комплексною допомогою охопити кожного, хто цього потребує.

Своєю чергою заступниця міністра з соціальної політики Уляна Токарєва розповіла, що в неї залишилися позитивні враження після нещодавнього робочого візиту на Закарпаття, яке оперативно реагує на потреби людей, котрі постраждали від війни.

«Виклики, які сьогодні стоять перед фахівцями соціальної служби, вимагають швидкої реакції на запити людей та широкого набору інструментів для роботи. Тому дуже важливим є налагоджений діалог між центральним і локальним рівнями влади», – наголосила посадовиця.

Уляна Токарєва підкреслила, що Міністерство соціальної політики зараз робить усе, щоб посилити громади. Зокрема, триває робота над створенням можливості фінансувати чи співфінансувати соціальні послуги в ТГ. Також вона повідомила, що в Україні з’явиться посада соцпрацівника у медичних закладах.

Директор департаменту соціального захисту Міністерства у справах ветеранів війни Руслан Приходько розповів, що найближчим часом у перших чотирьох регіонах країни запустять інститут помічника ветерану. Соціальні працівники, які виявлять бажання надавати підтримку військовослужбовцям, пройдуть фахову підготовку в закладах вищої освіти й зможуть отримати відповідну роботу.

Також, за його словами, для того, щоб ветерани не стояли в чергах за адмінпослугами, з ними в ЦНАПах у понад 10 областях України працюватимуть попередньо підготовлені спеціалісти, а низку важливих послуг і сервісів планують цифровізувати.

На круглому столі обговорили й особливості організації надання соціальних послуг, зокрема й військовослужбовцям, порівняли правовий статус соціального працівника в Україні та за кордоном.

Захід організувала Закарпатська обласна військова адміністрація спільно з Асоціацією соціального розвитку через право, УжНУ та Закарпатським обласним центром соціальних служб. Серед учасників круглого столу були також народні депутати, представники структурних підрозділів ОВА, адвокати, викладачі, волонтери та інші.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux