В Україні розпочинається проєкт з підготовки управлінської ланки для деокупованих територій
опубліковано 07 березня 2024 року о 14:37

В Україні розпочинається проєкт з підготовки управлінської ланки для деокупованих територій – Reintegration Management Program.

Досвід деокупації 2022 року проявив цілий спектр завдань і викликів, які у досить стислі терміни має вирішувати влада після повернення міст і сіл під контроль України. Це сформувало потребу в кадровому резерві представників виконавчої влади, які б фахово могли запустити процеси, побудувати взаємодію як всередині органу влади, так і зовнішню — з бізнесом, партнерами, донорами, громадянським суспільством, населенням.

Програма ініційована Представництвом Президента України в Автономній Республіці Крим, реалізується Бізнес-школа МІМ за підтримки Офіс Президента України. У рамках програми здійснюватиметься навчання державних управлінців, які заявили про свою готовність працювати на державних посадах після звільнення територій України.

Reintegration Management Program (RMP), яка розпочнеться 12 квітня 2024 року, розроблена таким чином, щоб слухачі отримали знання з управлінської психології, здобули навички проєктного менеджменту за стандартами PMI (Project Management Institute), зрозуміли бізнес-процеси і навчились застосовувати їх у власній управлінській діяльності. Ще один прогнозований результат — краще розуміння принципів, за якими приймають рішення інвестори і що їх цікавить, щоб розпочати роботу у регіоні.

На сьогодні потреба в управлінцях, які б могли якісно представляти державу після деокупації в одному лише Криму, становить 50 тисяч осіб, говорить Постійна Представниця Президента України в АР Крим Таміла Ташева. Разом з МІМ ми вирішили, що пілотна навчальна програма поки що охопить потенційних топуправлінців — майбутнього керівництва військових та військово-цивільних адміністрацій.

«Після деокупації в Криму фактично не існуватиме сфер діяльності, у яких кадри в майбутньому не стануть істотною проблемою. Органи влади, освітні заклади, установи, організації всіх рівнів та напрямку потребуватимуть професійних, вмотивованих людей. Тому навчання кадрового резерву в рамках Reintegration Management Program допоможе не тільки якісно підготувати спеціалістів, а забезпечити надалі стабільне управління деокупованою територією, запобігти загрозам національній безпеці та уникнути гострих конфліктів між громадянами. Якісна та завчасна підготовка кадрів для деокупованого Криму гарантуватиме, що держава й жителі Криму пройдуть стабілізаційний період, що позитивно вплине на розбудову сталого миру», — зазначила Таміла Ташева, Постійна Представниця Президента України в АР Крим.

Окремий блок становитимуть зустрічі з топменеджерами, які поділяться своїм практичним управлінським досвідом. Йдеться як про чинних та колишніх представників державної влади, так і про управлінців з бізнесу. Також частина програми буде присвячена вивченню історичних аспектів, національної пам’яті та культурних особливостей тимчасово окупованих нині регіонів.

«Ми маємо наближати майбутнє, навіть попри складну ситуацію на фронті, хоча ми і не можемо прогнозувати, як вона зміниться кожного наступного дня: чи то зусиллями наших Збройних Сил, чи помахом крила умовного “чорного лебедя”. Однак вже нині ми розпочинаємо проєкт Reintegration Management Program. За півроку ми підготуємо як мінімум сто управлінців, які отримають дієвий і системний інструментарій, щоб ефективно працювати на своїх посадах. Ми маємо досвід підготовки офіцерського керівного складу, робили програму для Укроборонпрому, реалізували проєкт “Школа мерів”, а також програму МВА in Public Administration. Наші випускники очолюють ключові українські фонди військової допомоги. І ми упевнені, що здобуті у нас знання допомагають приймати кращі управлінські рішення, які працюють на майбутнє», – розповіла Ірина Тихомирова, Президент Бізнес-школи МІМ.

Для аплікантів, які пройдуть етап відбору, участь в освітній програмі є безоплатною. Це стало можливим завдяки тому, що Програма RMP реалізується за підтримки проєкту "Зміцнення громадської довіри (UCBI)" Агентства США з міжнародного розвитку USAID - US Agency for International Development.

У підсумку слухачі програми напрацюють низку управлінських проєктів, які розраховані для реалізації на деокупованих територіях. І це ще один вимір навчання — формування бази рішень, якими можна обмінюватися і тиражувати поміж тими, хто пройшов навчання на Reintegration Management Program. І ще один цінний і практичний результат — це формування спільноти, на яку спиратиметься держава у відновленні деокупованих територій.

Дізнатися більше можна на сайті проєкту.

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux