В облдержадміністрації провели круглий стіл щодо підтримки стратегій із вакцинації проти COVID-19
опубліковано 29 жовтня 2021 року о 13:17

У Закарпатській ОДА відбулося засідання круглого столу «Адвокація на підтримку стратегій із вакцинації проти COVID-19 згідно з Дорожньою картою та їх виконання в Україні». У ньому взяли участь в.о. голови облдержадміністрації Мирослав Білецький, директор департаменту охорони здоров’я ОДА Анатолій Пшеничний, начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Роман Молдавчук, регіональна координаторка вакцинальної кампанії від COVID-19 в області, медики, представники органів місцевого самоврядування, волонтери та інші.

У своєму відеозверненні міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко зазначив, що кожному з нас обирати: чи жити, чи важко хворіти, чи померти. У свою чергу МОЗ забезпечило українців вакцинами й організувало платформи, де можна отримати щеплення, – від розважального центру до наметів просто неба.

Вакцинація від ковіду стосується кожного, зауважив Голова Бюро ВООЗ в Україні Др.Ярно Хабіхт, адже для приборкання хвороби до кінця 2021 року треба вакцинувати 40% населення. Водночас в Україні лише 15% людей похилого віку вакцинувалися від ковіду.

В.о. голови Закарпатської ОДА Мирослав Білецький поділився досвідом області у питаннях налагодження вакцинальної кампанії та розповів про заходи, які реалізують у регіоні, щоб охопити імунізацією якомога більше краян.

«У Закарпатті працює широка мережа пунктів і центрів вакцинації. Медики імунізують у 15 відділеннях Укрпошти та на залізничному вокзалі в Ужгороді. На базі одного із приватних закладів в обласному центрі щеплення можна зробити кожного дня та цілодобово. Вкотре цього тижня зустрічалися із представниками релігійних конфесій. Досягнули домовленості, щоб медичні працівники мали можливість донести важливість вакцинації від ковіду під час богослужінь, наголосили на безпеці проведення релігійних обрядів з умовами виконання карантинних вимог», – прокоментував Мирослав Білецький.

Закарпаття у свою чергу поділилося новим досвідом збільшення темпів вакцинації – створенням комунікативної групи та першими результатами її роботи. До складу групи увійшли регіональна координаторка вакцинальної кампанії від ковіду в області Вікторія Тимчик, начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Закарпатської ОДА Роман Молдавчук та заступник голови Ужгородської РДА Віталій Дупин, району, де фіксують найвищий показник вакцинованого населення. Вони поїхали у найвіддаленіші райони області, де спостерігаються найнижчі показники імунізації.

Безпосереднє спілкування зі старостами громад, із місцевими жителями вже дало свій ефект. У тих громадах, де побувала група, показники вакцинації зросли на 30 %.

Вікторія Тимчик, регіональна координаторка вакцинальної кампанії від COVID-19 в області, наголосила на важливості комунікації зі старостами громад, лікарями сільських амбулаторій, вчителями – тобто з людьми, до думки яких прислухаються місцеві жителі.

Тетяна Башкатова, директорка департаменту фармаконагляду Державного експертного центру МОЗ України, наголосила, що вакцинація – це топпитання на рівні всієї країни, тому напрочуд важливим є доступ населення до достовірної інформації і контроль за випадками маніпуляції даними.

Голова Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики (НТГЕІ) Федір Лапій проаналізував статистичні дані щодо вакцинації та госпіталізації. За його словами, навіть одна доза знижує ризик госпіталізації у 3 рази.

Виконавчий директор ГС «Коаліція за вакцинацію» Тимофій Бадіков зазначив, що разом із ВООЗ, Міністерством охорони здоров’я асоціація допомагає місцевим громадам знайти шляхи покращення ситуації із вакцинацією, збільшення темпів охоплення імунізацією населення.

За підсумками круглого столу Тимофій Бадіков рекомендував скористатися досвідом інших областей і активніше долучати волонтерів, які зможуть активно комунікувати із закарпатцями, розповідати про безпеку вакцин, важливість та користь вакцинації, вузьких медичних спеціалістів, які огляди пацієнтів можуть розпочинати саме з розмови про вакцинацію, більше спілкуватися і ділитися досвідом з іншими західними областями, оскільки специфіка сусідніх регіонів багато в чому подібна.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux