В області вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС
опубліковано 14 грудня 2023 року о 19:57

14 грудня вшановуємо учасників ліквідації наслідків наймасштабнішої світової техногенної катастрофи – аварії на Чорнобильській АЕС.

Тисячі добровольців кинулися рятувати людство від подальшого поширення радіації. Багато закарпатців допомагали локалізувати і ліквідувати аварію, зменшити її наслідки. При цьому часто доводилося ризикувати власним здоров’ям та життям.

Наш край, як і вся країна, завжди буде пам’ятати подвиг ліквідаторів, зокрема й усіх тих, хто вже, на жаль, не з нами. На цьому під час круглого столу з активом громадських чорнобильських організацій області наголосив заступник голови ОВА Петро Добромільський.

«Тоді ці люди боролися з невидимим ворогом, боролися і рятували світ. Зараз ми протистоїмо іншому ворогу – добре видимому, усім відомому, який своїми терористичними діями неодноразово створював загрозу аварії на Запорізькій АЕС. Увесь цивілізований світ мусить об’єднатися, щоб не допустити такої біди», – зазначив Петро Добромільський.

За його словами, сьогодні в області проживає близько 3 тисяч осіб, які мають статус постраждалих унаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, понад 1600 з них – це безпосередні ліквідатори наслідків катастрофи.

У межах круглого столу за вагомий особистий внесок у подолання наслідків ЧАЕС, виявлені самовідданість і високий професіоналізм, активну громадську діяльність та з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи Петро Добромільський вручив закарпатським ліквідаторам почесні відзнаки обласної військової адміністрації.

Підтримка цієї категорії населення завжди залишається в пріоритеті для керівництва держави й області. Зокрема, у 2023 році на виплату пільг та компенсацій громадянам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, в державному бюджеті передбачали 7 млн грн, у межах регіональної програми «Турбота» на відшкодування вартості самостійного оздоровлення – 1,2 млн грн, на забезпечення безоплатними медикаментами та роботами щодо зубопротезування – понад 1,5 млн грн в обласному бюджеті.

Також під час засідання круглого столу в ОВА розглянули актуальні питання щодо соціального захисту, медичної допомоги та пенсійного забезпечення чорнобильців. В обговоренні взяли участь заступник голови обласної ради Василь Дем’янчук, очільник ГО «Союз Чорнобиль України» Закарпатської області Юрій Фущич, начальниця Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасія Пентек, керівництво профільних структурних підрозділів ОВА та інші.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux