В області відібрали потенційні об’єкти «Великої реставрації»
опубліковано 23 жовтня 2021 року о 10:12

Ігор Шинкарюк, заступник голови облдержадміністрації, провів зустріч із очільником експертної групи з відбору проєктів робіт з реставрації, консервації, ремонту на пам’ятках культурної спадщини, у тому числі замках, інших фортифікаційних, оборонних, палацово-паркових комплексах, в рамках програми «Велике будівництво» Сергієм Казарянцем.

Закарпатська ОДА підготувала до обговорення кілька перспективних об'єктів, що потребують невідкладної реставрації та консервації.

«Загалом у нас є близько 500 різних пам'яток, але зараз ми відібрали ті, які можуть ввійти до списку "Великої реставрації"», — зауважив Ігор Шинкарюк.

Зокрема, серед них – Палац Плотені в с. Великі Лази, замок Сент-Міклош у смт Чинадієво, замки-фортеці в смт Середнє, с. Невицьке та інші.

На зустрічі обговорили наявність проєктно-кошторисної документації з експертним звітом, представники облдержадміністрації ознайомили експертну групу з охоронним статусом об'єктів.

Окрім цього, зараз два проєкти відповідають усім необхідним вимогам проєктної документації та умовам для отримання фінансування:

- Замок-фортеця Х-ХVI ст. – пам’ятка архітектури національного значення, охор. №153, м.Ужгород (13,4 млн грн);

- Першочергові протиаварійні роботи пам’ятки архітектури ХVIІ ст. охор. № 216 дерев’яної церкви Зіслання Святого Духа с.Колочава Хустського району (5,2 млн грн).

Розпорядженням КМУ від 11 жовтня 2021 р. № 1248-р затверджено розподіл у 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проєктів ремонтно- реставраційних та консерваційних робіт пам’яток культурної спадщини, що перебувають у комунальній власності. Зараз очікують фінансування та розпочинатимуть роботи.

«Разом з колегами визначили першочергові заходи на 2022 рік щодо підготовки об’єктів реставрації й відновлення пам’яток архітектури, церков та культурної спадщини. Продовжуємо комунікацію з громадами для якісної підготовки проєктних документів. Мета – отримання у наступному році максимальної кількості готових експертних висновків за проєктами і захист цих проєктів у Мінкульті для отримання фінансування на визначені реставраційно-відновлювальні роботи», — зауважив Ігор Шинкарюк.

Заступник голови облдержадміністрації подякував Сергієві Казарянцю за візит на Закарпаття, зацікавленість в наших об'єктах, адже для керівництва області важлива комунікація та підтримка краю на всіх рівнях і, звичайно, надійне партнерство для реалізації стратегічних завдань регіонального розвитку та розвитку Українських Карпат.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux