В області створюють Об'єднану асоціацію вівчарів Закарпаття
опубліковано 12 серпня 2022 року о 15:53

Сьогодні під час робочої поїздки на Міжгірщину голова ОВА Віктор Микита провів планову зустріч із власниками та представниками фермерських господарств області, які спеціалізуються на вівчарстві, й очільниками громад, на територіях котрих розвивається цей вид діяльності.

Головне питання на порядку денному – розвиток тваринництва в гірських районах Закарпаття як одного з перспективних напрямків економіки ТГ.

«Наш регіон має безперечні переваги для розвитку цієї сфери. Йдеться про наявність гірських пасовищ із різнотрав’ям. З одного боку, вони не вимагають особливих витрат на догляд, окрім підживлення. З іншого — є змога виробляти екологічно чисті м’ясо, молоко, сир. Попит на них у великих містах країни колосальний», – наголосив Віктор Микита. 

Також очільник області додав, що є об’єктивні проблеми, які гальмують розвиток галузі. Серед них – відсутність переробки, застаріле обладнання та ринки збуту. Технології не змінювалися століттями, і це проблема. В основному все використовується для власного споживання, прокоментував голова Закарпатської ОВА.

Зі слів власників фермерських господарств області, котрі спеціалізуються на вівчарстві, є й інші труднощі локального характеру. Зокрема, непорозуміння з держлісгоспами, які не пускають отари у ліси, та з мисливськими господарствами, котрі іноді блокують випас овець і кіз у межах мисливств.

«Є проблема з відсутністю механізмів підтримки господарств. Особливо це стосується зимового періоду, коли годування поголів’я овець – питання виживання. І зараз ми говоримо лише про необхідність збереження того, що є. Мова тут про всі види господарств», – зауважив Віктор Микита.

Оскільки є запит від громад щодо систематизації роботи усіх таких господарств області, на базі департаменту агропромислового розвитку ОВА планують створити Об'єднану асоціацію вівчарів Закарпаття.

«Потрібна системна робота з розробки пропозицій, котрі будуть реалізовані у нормативні документи. І ці ініціативи повинні йти від господарств. Приємно, що наші пропозиції отримали на зустрічі повну підтримку. Тож ми визначили вектор подальшого руху, – підкреслив Віктор Микита. – Можна упевнено зробити висновок, що без регіональної та державної програми підтримки господарств області, які спеціалізуються на вівчарстві, ми не отримаємо розвитку».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux