У Закарпатській ОВА розповіли про результати цифровізації регіону від початку року
опубліковано 02 листопада 2022 року о 17:50

Цифровий розвиток і трансформація Закарпаття триває у сфері державних послуг, освіти, медицини, кіберзахисту, в соціальній галузі та за іншими напрямками. Від початку року регіон досягнув чималих результатів, зауважив на брифінгу заступник голови ОВА Олександр Пацкан.

За його словами, за цей період в області відкрили найбільше в Україні центрів надання адмінпослуг. Нові осередки запрацювали в смт Буштино, Великий Бичків, Вилок, Королево та с. Нересниця. У 8 ЦНАПах області встановили сучасні системи електронних черг, які зробили процес отримання послуг ще швидшим і комфортнішим.

«Протягом десяти місяців у ЦНАПах краю надали майже 350 тисяч послуг, з них 172 тисячі – вимушено переміщеним особам. Також 10 вимушених переселенців знайшли роботу в осередках», – зазначив Олександр Пацкан.

Особливо актуальним в умовах війни залишається питання цифрової гігієни, тому громади регіону долучаються й до навчань з кібербезпеки. Обласна військова адміністрація в партнерстві з CRDF Global провели відповідні тренінги для представників усіх ТГ.

Як зазначив Олександр Пацкан, від початку війни Закарпаття отримало понад 50 установок Starlink від Мінцифри та благодійних організацій. Частину терміналів передали військовим на передову, ще частину розподілили в об’єкти критичної інфраструктури краю для забезпечення їхньої безперебійної роботи.

Освітні установи регіону також зажди залишаються на зв'язку завдяки встановленню WI-FI в укриттях. Так, 555 навчальних закладів області вже облаштували інтернетом за проєктом Мінцифри "Wi-Fi в укриттях". Йдеться як про школи, так і садочки. Це важливо для того, щоб діти й вчителі мали доступ до актуальної інформації навіть під час повітряної тривоги.

Заступник очільника Закарпаття розповів і про результати партнерства з ПРООН у межах проєкту «Посилення стійкості громад - фаза 2», за яким територіальні громади регіону отримали дві спеціалізовані автівки для надання соціальних послуг та 14 програмно-апаратних комплексів для телемедицини. Також ТГ, благодійним організаціям, волонтерам краю та дітям, які найбільше цього потребують, передали 8 ноутбуків, 4 інтерактивні дошки та 79 планшетів.

Про роботу Закарпатського IT-кластера розповів віцепрезидент компанії GENESIS Кирило Латиш. За його словами, резидентам допомагають релокуватися, оформити необхідні документи, відновити роботу, забезпечити працівників необхідним, а також сприяють у пошуку потенційних клієнтів та інвестицій.

«Кластер одразу розпочав взаємодію з УжНУ і зараз ми напрацьовуємо спільні освітні програми. Також на платформах компаній доступні безкоштовні курси, до яких може долучитися кожен, хто втратив можливість працювати або хоче опанувати нову актуальну спеціальність», – зауважив Кирило Латиш.

Олександр Пацкан також повідомив про плани у сфері цифровізації області на 2023 рік. Зокрема, розповів про розробку застосунку «Моє Закарпаття», котрий стане аналогом Дії для місцевих мешканців.

«У додатку можна буде користуватися транспортною картою, купувати е-квитки, сплачувати за паркування, житлово-комунальні й адміністративні послуги, голосувати за проєкти електронної демократії тощо», – наголосив заступник голови ОВА.

Також важливими ініціативами стануть запровадження Єдиної системи електронного документообігу органів державної влади Закарпатської області, інформаційної системи руху громадського транспорту в Ужгороді й Мукачеві, Єдиного цифрового освітнього простору, електронних рецептів на ліки, квитків та інше.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux