У Закарпатській ОДА підбили підсумки 100 днів земельної реформи
опубліковано 12 жовтня 2021 року о 17:39

В облдержадміністрації відбувся брифінг «100 днів земельної реформи: сталий розвиток».

В. о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області Мирослав Васьків повідомив про етапи та результати основних змін.

Передусім громади отримали земельні ділянки державної форми власності, які були за межами населених пунктів, і тепер можуть розпоряджатися ними. Ще один етап – обіг земель сільськогосподарського призначення. Власники земельних часток, паїв стали повноцінними власниками і можуть вільно розпоряджатися своїми землями.

«В Україні вже успішно функціонує платформа відкритих земельних торгів через систему Prozzoro. Відповідно до статистичних даних Мінагрополітики станом на сьогодні зареєстровано майже 500 договорів щодо продажу земель», – підкреслив Мирослав Васьків.

За його словами, в області систематично проводять круглі столи, наради з головами територіальних громад, землеупорядниками, нотаріусами з метою роз'яснення нового законодавства, адже земельна реформа – важливий інструмент для розвитку та появи нових можливостей для землевласників, фермерів і громад.

«Мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, який діяв донедавна, насправді стримував розвиток країни в цілому.

Президент Володимир Зеленський ініціював відновлення конституційного права українців – права власності на землю. І сьогодні українські землевласники можуть розпоряджатися своєю землею.

Саме завдяки його політичній волі, принциповій позиції та сприяння в Україні відбулася земельна реформа», – зауважив Віктор Тереля, заступник директора департаменту агропромислового розвитку Закарпатської ОДА.

Ці позитивні зміни відкривають можливості для зростання економіки усієї держави та сприяють наповненню бюджетів територіальних громад, адже всі доходи від користування земельними ділянками на території громад надходитимуть до місцевих бюджетів.

За підрахунками провідних експертів щорічний приріст валового національного продукту за рахунок існування ринку землі передбачається в розмірі не менше 3 %.

Впровадження та успішна реалізація земельної реформи стала можливою завдяки спільній праці представників нотаріальної палати, Міністерства юстиції України, Держгеокадастру та інших структур. Про це повідомила Віта Ціцей, приватний нотаріус Мукачівського районного нотаріального округу.

Як зауважила Віта Ціцей, швидкий механізм підключення нотаріусів до національної кадастрової системи дав змогу швидко отримувати інформацію про земельні ділянки, цільове призначення та інші необхідні дані. Розмежування між приватними чи державники нотаріусами відсутнє, тому з будь-яких питань відповідно до компетенції можна звертатися до представників різних структур.

Земельна реформа – це очевидні зміни на краще, що гарантують українцям конституційне право розпоряджатися своїм майном, сприяють покращенню економічної ситуації, розвитку та добробуту українських сіл, стабільності функціонування сільського господарства в Україні.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux