У Закарпатській ОДА говорили про децентралізацію в умовах трансформації системи охорони здоров’я
опубліковано 21 квітня 2021 року о 18:30

Сьогодні у Закарпатській ОДА відбулася онлайн-нарада Національної служби здоров’я України з керівниками органів місцевого самоврядування всіх рівнів – власниками закладів охорони здоров’я та керівниками закладів охорони здоров'я всіх форм власності, що уклали договір з НСЗУ, на тему: «Децентралізація в умовах трансформації системи охорони здоров’я».

«Кожна громада Закарпаття вчиться і прилаштовується до нових умов роботи і життя після децентралізації. Тепер органи місцевого самоврядування мають широкі повноваження і достатньо коштів, щоб бути спроможними вирішувати всі місцеві питання і нести за це відповідальність.

Паралельно у країні вже кілька років поспіль триває медична реформа. Накладаючись на децентралізацію, у громад виникають нові труднощі і запитання, як повинні функціонувати заклади охорони здоров’я у таких умовах. Про вирішення проблемних питань, маю надію, ми і поговоримо сьогодні»,- зазначив перший заступник голови Закарпатської ОДА Мирослав Білецький.

Про переваги та позитивні зміни, пов’язані із медичною реформою, наголосив директор департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Анатолій Пшеничний:

«Трансформації ніколи не проходять там, де все добре. Тому заклади, що потрапили до першої хвилі медичної реформи, показували гарний приклад іншим закладам, адже мали більше контрактування, більші надходження,а отже і більше можливостей надавати якісні медичні послуги».

Андрій Віленський,  т.в.о. голови НСЗУ, акцентував увагу на важливості живого спілкування, адже тоді є унікальна можливість поставити запитання, які найбільше турбують.

«Для нас дві реформи (ідеться про медичну реформу та децентралізацію – авт.) -  є певними викликами. Але вони обидві однозначно спрямовані на покращення добробуту громадян», - зазначив Андрій Віленський

Мар’яна Возниця, директор Західного міжрегіонального Департаменту НСЗУ, наголосила на важливості співпраці громад із НСЗУ для досягнення якомога кращих результатів.

«Успіх реформи і громади полягає у широкій співпраці сторін. Закарпатська область - регіон цікавий, є багато питань і багато готових до дискусії. Саме у такому форматі вибудовується хороша співпраця.

Медицина має бути пріоритетним напрямком, справа, про яку думають щодня, про покращення сфери охорони здоров’я, забезпечення якісними медичними послугами.

Ті, хто зможе забезпечити добробут громади, матимуть і більше можливостей у медичній сфері», - прокоментувала Мар’яна Возниця.

Учасникам було важливо почути керівника Західного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров’я України, її погляд на стан справ у Закарпатській області, основні проблеми, над якими треба зосередитись керівникам закладів охорони здоров’я, щоб успішно контрактуватись з НСЗУ на ІІ-ІV квартал 2021 року та перспективи, які чекають медичну галузь у майбутньому, з урахуванням адміністративно-територіальної реформи, що відбулась в Україні.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux