У Закарпатській області стартував другий етап масштабної всеукраїнської акції з подолання незадекларованої праці
опубліковано 06 липня 2021 року о 10:20

На Закарпатті триває всеукраїнська кампанія з подолання явищ використання незадекларованої праці.

Перший етап акції був інформаційним – фахівці Управління Держпраці у Закарпатській області роз’яснювали працівникам їхні трудові права, надавали консультації, а роботодавцям нагадували про вимоги чинного законодавства.

Днями розпочався другий, інспекційний, етап, у межах якого до суб’єктів господарювання з найвищим ризиком використання незадекларованої праці, які не дослухалися до рекомендацій та порад головних державних інспекторів праці, вживатимуть заходів відповідного реагування.

Результати перших перевірок, що проходили в Ужгороді та Ужгородському районі, виявили: окремі роботодавці таки не взяли до уваги зауваження посадовців Управління Держпраці і допустили до виконання робіт осіб без офіційного оформлення з ними трудових відносин.

Так, в одному з АВС обласного центру, де здійснюється роздрібна торгівля продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами, під час інспекційного відвідування був зафіксований факт використання незадекларованої праці. Зокрема, молода продавчиня реалізовувала товар без жодних оформлених для цього документів. Зі слів працівниці, власник крамнички прийняв її на умовах стажування.

Подібні пояснення почули головні державні інспектори і в Перечині. У рамках інспектування тамтешнього пункту технічного огляду (шиномонтажної майстерні) виявилося, що один із працівників виконував трудові функції без укладених у встановленому порядку трудових відносин.

Нерідко під час перевірок роботодавці, аби уникнути відповідальності за допуск до роботи неоформлених працівників, називають їх стажерами. Однак Кодекс законів про працю України не передбачає укладення між суб’єктом господарювання та найманим працівником договору на стажування та прийняття працівника на стажування.

В усіх зафіксованих випадках на підприємців чекає відповідальність за порушення вимог трудового законодавства.

Нагадаємо, що за допуск до роботи осіб без оформлення трудового договору передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 8500 до 17000 грн та фінансова відповідальність у вигляді штрафу у розмірі 60000 грн за кожного неоформленого працівника, а у разі повторного вчинення порушення протягом 2 років – 180000 грн за кожного такого працівника.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux