У центрі уваги – розбудова прикордонної інфраструктури на українсько-румунському кордоні
опубліковано 17 лютого 2022 року о 15:34

Експертні консультації щодо будівництва мостового переходу на українсько-румунському кордоні та розбудови нового митного пункту пропуску тривають.

Перший заступник голови Закарпатської ОДА Мирослав Білецький зауважив, що сьогодні проєкт Угоди (у формі обміну нотами) між Кабінетом Міністрів України та Урядом Румунії про відкриття нового міжнародного пункту пропуску через українсько-румунський державний кордон між населеними пунктами Біла Церква (Україна) та Сігету Мармацієй (Румунія) перебуває на погодженні. 

«Наші партнери з Румунії повідомили про те, що вже виготовили проектно-кошторисну документацію будівництва мосту і під’їзних шляхів. Водночас Уряд Румунії вже передбачив фінансування цих робіт у 2022 році», – додав Мирослав Білецький.

Днями у смт Солотвино відбулася зустріч керівництва краю з румунськими партнерами, представниками Міністерства інфраструктури України, Департаменту розвитку доріг Державного агентства автомобільних доріг України, Державної митної служби, Служби автомобільних доріг у Закарпатській області, прикордонниками.

За дорученням голови облдержадміністрації Віктора Микити у заході взяв участь заступник очільника області Іштван Петрушка. У межах зустрічі учасники оглянули локацію майбутнього мостового переходу, обговорили технічні питання щодо його будівництва та узгодження можливих точок з’єднання. 

«Реалізація цього проєкту є важливою складовою транскордонного співробітництва з країною-сусідкою, адже завдяки йому вдасться розвантажити МАПП «Дякове». Коефіцієнт завантаженості останнього – 159%. Замість 80–100 транспортних засобів за добу кордон тут перетинають у середньому 140–160 вантажівок. Натомість шлях до кордону вдасться скоротити з понад 100 км до 20–30 км», – прокоментував заступник голови Закарпатської облдержадміністрації. 

За даними представника Державної митної служби в бюджеті України цьогоріч передбачено 90 млн грн на будівництво пункту пропуску Біла Церква (Україна) – Сігету Мармацієй (Румунія).

Як зауважив Іштван Петрушка, відкриття ПП «Біла Церква – Сігету Мармацієй» – це також можливість переорієнтувати експортерів із сусідніх регіонів до Закарпаття. Його поява також сприятиме підвищенню потоку іноземних туристів і розвитку нашої та румунської громад, котрі компактно проживають у прикордонних населених пунктах двох країн.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux