Транскордонне співробітництво з угорськими партнерами триває
опубліковано 27 серпня 2021 року о 16:50

Сьогодні керівництво облдержадміністрації провело зустріч з угорськими партнерами, у межах якої познайомилося із заступником міністра зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Модьором Левенте.

Як зазначив очільник області Анатолій Полосков, угорська громада є найбільшою з національних меншин Закарпаття. Забезпечення прав і свобод угорців і представників інших національностей, які гарантовані законами України, є одним із головних завдань влади загалом та голови облдержадміністрації зокрема.

Українсько-угорська сторони обговорили організацію освітнього процесу в поліетнічному середовищі Закарпаття, зокрема у напрямку вивчення державної мови України.

«Зараз активно працює українсько-угорська міжвідомча робоча група, що розглядає питання методології вивчення української мови, щоб освітній процес був зручним для дітей з угорських родин і щоб вони при цьому мали змогу вивчати угорську мову», – зазначив Анатолій Полосков.

Йшлося й про перспективу запровадження авіарейсів між Ужгородом та Будапештом. Голова Закарпатської ОДА наголосив, що це дуже важливе питання, оскільки сьогодні між Угорщиною та Україною відсутнє авіасполучення.

Під час зустрічі обговорили вакцинацію закарпатців в Угорщині. Важливо, що керівництво області та Генеральний консул Угорщини у м. Ужгород Йожеф Бачкаі налагодили канал інформування щодо кількості вакцинованих наших краян в Угорщині і зараз працюють над тим, щоб ця статистика була більш розгорнутою.

Партнери також порушили питання розвитку прикордонної інфраструктури, співпраці у напрямку оновлення, захисту історичних об’єктів Закарпаття та низку інших важливих питань добросусідських відносин.

«Я радий, що вдалося провести таку зустріч з нашими надійними угорськими партнерами офлайн, адже під час живих зустрічей спілкування більш позитивне і продуктивне», – підкреслив Анатолій Полосков.

Транскордонне співробітництво з угорськими партнерами триває. За словами заступника голови Закарпатської ОДА Іштвана Петрушки, це надзвичайно важливий і потужний інструмент для взаємодії, реалізації спільних проєктів та розвитку обох країн та прикордонних територій.

У робочій зустрічі також взяли участь держсекретар Угорської дипломатичної академії та програми Stipendium Hungaricum Міністерства зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Д-р Почої-Томашич Оршоя, начальник управління єврорегіональної співпраці ОДА Олександр Білак, перший секретар представництва МЗС в Ужгороді Дмитро Керечанин, асистентка заступника міністра зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Адріана Нодь.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux