Сміття повинно стати додатковим джерелом надходження коштів до бюджетів територіальних громад
опубліковано 07 квітня 2021 року о 19:55

Ліквідація стихійних сміттєзвалищ, розробка схем санітарної очистки територій, вивіз твердих побутових відходів, організація розумного і виваженого збору та сортування сміття – проблеми, які озвучив голова Закарпатської ОДА Анатолій Полосков під час наради за участі голів РДА, територіальних громад, підприємців, які займаються збором, переробкою, сортуванням та утилізацією ТПВ, керівників відповідних підрозділів облдержадміністрації та представників громадських організацій.

«Сьогодні з деяких населених пунктів області сміття не вивозять взагалі. Відомо, куди воно потрапляє. Тому ми створюємо логістику вивезення сміття з віддалених сіл Закарпаття. Дієвим буде налагодження вектору грантової підтримки у боротьбі з цією проблемою. А найважливіше - здійснювати комплекс заходів щодо підвищення культури поводження зі сміттям наших людей», - із таким меседжем звернувся до громад на нараді Анатолій Полосков.

Утворення заторів та несанкціонованих сміттєзвалищ стосується усіх громад та населених пунктів Закарпатської області. Саме тому на порядку денному зараз питання налагодження схеми розчистки територій. Але боротьба зі сміттям не може носити стихійний характер. До вирішення проблеми влада підходить комплексно.

Так, передусім, кожна територіальна громада повинна мати схему санітарної очистки території. Кожна громада повинна укласти договір із комунальним підприємством на вивезення ТПВ. Ці пункти будуть під суворим контролем.

Але є альтернативні методи боротьби зі сміттєвою проблемою. Так, присутній на нараді підприємець Руслан Шварц пропонує громадам налагодити співпрацю зі збором вторинної сировини. Позитивний фактор цієї співпраці у тому, що громада може отримати за це додаткові кошти у бюджет і зменшити кількість сміття на своїй території.

Віктор Бучинський, керівник ГО «Екологічний рух «Кольорові баки», готовий допомогти та підтримати громади у питаннях сортування сміття. У нього вже є досвід такої співпраці із Берегівською ОТГ, але зупинятись на цьому не планує, бо закарпатцям потрібно навчитись грамотно поводитись із відходами життєдіяльності.

Олександр Білак, начальник управління єврорегіональної співпраці Закарпатської ОДА, та Дарина Скиба, координаторка організації «Let's do it, Ukraine» в Закарпатській області, розповіли громадам про можливість залучення грантових європейських коштів для боротьби зі сміттям і турботу про екологію та чистоту свого краю.

«Ми повинні об'єднати наші зусилля у вирішенні цієї проблеми, що перетворюється на проблему міжнародного рівня», – зауважив Анатолій Полосков.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux