Рада прийняла закон про реструктуризацію газових боргів комунальних підприємств на суму 100 млрд грн
опубліковано 15 липня 2021 року о 15:26

Верховна Рада на засіданні 14 липня прийняла закон № 3508-д про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ і забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу.

«За» проголосували 303 нардепи.

Законопроєкт прийнято для «урегулювання заборгованості суб'єктів ринку природного газу та супутніх ринків, загальний обсяг якої станом на 1 травня 2021 року може перевищити 100 млрд. грн».

«Загальний борг теплопостачальних та теплогенеруючих організацій за спожитий природний газ станом на 1 квітня 2021 року склав понад 58 млрд грн, у тому числі 8 млрд грн — пені та штрафні санкції. При цьому заборгованість, утворена після 1 липня 2016 року, що не підлягає реструктуризації на умовах, визначених законом № 1730, становить близько 40 млрд грн та є об'єктом для нарахування штрафних санкцій, включення яких до тарифів заборонено Законом України „Про природні монополії“. Відповідно такі нарахування з боку контрагентів на заборгованість за природний газ, його розподіл та транспортування, а також електричну енергію не мають джерел відшкодування», — йдеться в пояснювальній записці.

Відзначається, що негативно на рівень розрахунків підприємств теплоенергетики за спожитий природний газ впливає низька платіжна дисципліна з боку населення (станом на 1 лютого 2021 року борг складає - 26,6 млрд грн) та складна економічна ситуація.

Законопроєкт встановлює механізми врегулювання заборгованості за природний газ та послуги його транспортування:

— шляхом проведення взаєморозрахунків із залученням коштів державного бюджету;

—  шляхом реструктуризації залишку непогашеної заборгованості на визначених законом умовах;

— шляхом списання пені, штрафних та фінансових санкцій, нарахованих на заборгованість, що підлягає урегулюванню на умовах визначених законом, за умови погашення тіла боргу.

«Одним з механізмів урегулювання заборгованості суб'єктів ринку природного газу та підприємств теплоенергетики за природний газ, а також послуги з його розподілу і транспортування — є проведення учасниками централізованих взаєморозрахунків із залученням видатків державного бюджету, зумовлених необхідністю відшкодування збитків та втрат суб'єктів господарювання, спричинених, насамперед, державним регулюванням цін та тарифів в житлово-комунальній сфері та на енергетичних ринках в цілому, а також іншими діями чи бездіяльністю органів державної влади та місцевого самоврядування», — пояснили автори законопроєкту.

Для урегулювання заборгованості виробників теплової енергії, послуг тепло- та гарячого водопостачання за природний газ розрахункова дата переноситься з 1 липня 2016 року на 1 травня 2021 року.

Крім того, для унеможливлення подальшого утворення та накопичення заборгованості газорозподільних підприємств перед оператором газотранспортної системи передбачено, що кошти, які сплачуватимуться споживачами за послуги розподілу природного газу, зараховуватимуться на спеціальний поточний рахунок Оператора ГРС.

«Відповідно до затвердженого Регулятором алгоритму розподілу отримані кошти в подальшому перераховуються на поточні рахунки Оператору ГРС та Оператору ГТС за надані ними послуги. Проект в цій частині має на меті не вилучення виручки Оператора ГРС, а забезпечення справедливого розподілу її частини, призначеної для оплати газу на виробничо — технологічні витрати. При цьому Оператори ГРС, які добросовісно розраховуються за спожитий газ, взагалі не відчують жодних змін», — йдеться в пояснювальній записці.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux