Протягом жовтня закарпатські прикордонники виявили понад 100 підроблених сертифікатів про вакцинацію
опубліковано 01 листопада 2021 року о 15:40

Про порядок перетину кордону в умовах карантину та виявлення підроблених COVID-сертифікатів на брифінгу в Закарпатській ОДА розповіли представники відділів прикордонного контролю Чопського і Мукачівського прикордонних загонів. 

Сергій Шинкарьов, заступник начальника відділу організації прикордонного контролю штабу Чопського прикордонного загону, повідомив про зміни до Постанови КМУ № 1236, які стосуються карантинних обмежень.  

Так, невакциновані громадяни та іноземці при перетині державного кордону повинні показати працівнику прикордонної служби активований застосунок «Вдома». Інакше – їх відправлятимуть на 14-денну обсервацію, а іноземцям відмовлятимуть у в’їзді на територію України. 

Особа повинна зробити ПЛР-тест або тест на антиген, інформація про результат тестування з’явиться в додатку. Якщо він буде негативний – застосунок можна видаляти, якщо позитивний – варто звертатися до сімейного лікаря. 

У разі, якщо особа з будь-яких причин не зробила тест після перетину кордону, через 72 години додаток деактивується, а інформація автоматизовано передається до правоохоронних органів. 

Особи, які мають документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації чи щеплення однією дозою дводозної вакцини («жовтий» сертифікат), не підлягають самоізоляції.

Прикордонники перевіряють наявність ПЛР- та експрес-тестів, сертифікатів про вакцинацію від COVID-19 в осіб, які перетинають кордон.

«У разі встановлення ознак підробки сертифіката, повідомляємо поліцію. Наше завдання – виявити ці підроблені документи. Так, за останній місяць працівники Чопського прикордонного загону виявили 95 випадків, коли особи показували підроблені сертифікати. Деякі з них містили ознаки підробки документа, інші було видано у незаконний спосіб», – зауважив Сергій Шинкарьов.  

Як повідомив заступник начальника відділу організації прикордонного контролю штабу Мукачівського прикордонного загону Володимир Крещенко, на 6 КПП, які перебувають у межах їхньої відповідальності, у жовтні виявили 15 підроблених COVID-сертифікатів. 

«Останні два підроблені документи про вакцинацію були виконані високотехнічним способом – шляхом створення фейкової сторінки Єдиного порталу державних послуг. Тобто під час сканування коду відбувалася переадресація на імітацію Дії», – наголосив Володимир Крещенко.

Перевіряючи COVID-сертифікати, закарпатські прикордонники застосовують технічні засоби та відомчі бази даних, що значно пришвидшує та спрощує цей процес.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux