Питання/відповідь: вакцинація ВІЛ-позитивних осіб, вагітних та онкохворих
опубліковано 12 жовтня 2021 року о 12:30

Продовжуємо відповідати на запитання, які часто турбують закарпатців, коли вони приймають рішення вакцинуватися від COVID-19.

Цього разу у підбірці інформація про імунізацію ВІЛ-позитивних осіб, вагітних та тих, у кого є онкологічні захворювання.

Чи можна ВІЛ-позитивним вакцинуватися від COVID-19?

Медики стверджують, що не лише можна, а й треба. Ці особи перебувають у групі ризику, оскільки у них може спостерігатися тяжкий перебіг недуги.

Оскільки в Україні використовують «інактивовані» вакцини, вони є цілком безпечними для людей з ВІЛ.

Що робити, якщо особа не знає, чи в неї є алергія на якийсь компонент зі складу вакцини?

Однією з обов’язкових умов проведення вакцинації є перебування на місці проведення щеплення ще пів години після введення вакцини. Анафілаксія, тобто серйозна алергічна реакція, може бути саме у цей проміжок часу. Та оскільки щеплення проводять медичні працівники, вони нададуть особі невідкладну допомогу.

Чи можна від ковіду вакцинуватися вагітним?

Вагітні належать до тієї групи, які можуть важче переносити COVID-19. Якщо у жінки є високий ризик захворіти коронавірус, наприклад, вона працює в «ковідній» лікарні та/або має супутні захворювання, то може порадитися зі своїм лікарем. Якщо, на думку лікаря, користь від вакцинації перевищує потенційні ризики від неї, медики рекомендують імунізувати вагітну мРНК-вакциною (Comirnaty/Pfizer-BioNTech або Moderna). У період грудного вигодовування жінки можуть вакцинуватися без застережень.

Важливо зазначити, що вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech відповідно до інструкції вагітних та жінок, які годують грудним молоком, заборонено щеплювати.

Чи можна вакцинувати осіб з онкологічними захворюваннями?

Загалом, так. Передусім пацієнти з онкологією потенційно належать до групи ризику і повинні розуміти, що вакцина від ковіду не може спровокувати захворювання навіть на тлі імуносупресії, оскільки у своєму складі не містить живих та повноцінних вірусів. З іншого боку, імуносупресія може означати, що вакцинація не матиме належного ефекту. Тому треба порадитися із лікарем і зважати на період захворювання й терапії. Можливо, варто відкласти вакцинацію чи зробити її перед курсом хіміотерапії.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux