Нововведення: закарпатці з діабетом отримуватимуть інсулін за електронними рецептами
опубліковано 29 вересня 2021 року о 14:25

Понад 6 тисяч закарпатців із цукровим діабетом щодня потребують інсулін. З 1 жовтня дещо зміняться умови, за якими хворий зможе безкоштовно отримати ліки. Про це повідомив перший заступник голови облдержадміністрації Мирослав Білецький.

«Починаючи з 2016 року пацієнтів забезпечували препаратом за рахунок фінансування програми через субвенцію. Здебільшого розміру субвенції не було достатньо, аби забезпечити 100% потреби пацієнтів з цукровим діабетом. Тому дуже часто дофінансування лягало на плечі місцевих бюджетів. Але різна спроможність місцевих бюджетів несла із собою ризики неможливості забезпечити пацієнтів життєво необхідними препаратами.

Тому ця послуга переходить на повне фінансування Національної служби здоров'я України», – розповів Мирослав Білецький.

За словами директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Анатолія Пшеничного, з 1 жовтня пацієнти з діабетом зможуть отримати інсуліни безоплатно або з доплатою в будь-якій аптеці, яка підписала договір з НСЗУ. Вона ж і відшкодовуватиме вартість інсулінів аптеці. Програма реімбурсації інсулінів діятиме за тим же принципом, що і програма «Доступні ліки».

«Важливо, аби кожен пацієнт знав, що зміниться алгоритм отримання електронного рецепта та ліків.

Передусім хворий на діабет закарпатець має звернутися до свого лікаря ендокринолога. Він повинен скласти індивідуальний план лікування в електронній системі охорони здоров’я, де зафіксує діагноз із визначенням типу та дозування інсуліну.

Надалі електронний рецепт зможе виписати сімейний лікар або лікарка. Тому тим, хто ще не підписав декларацію із сімейним лікарем, варто це зробити вже зараз», – прокоментував Анатолій Пшеничний.

Директор департаменту охорони здоров’я зауважив, що сімейний лікар виписує електронний рецепт відповідно до плану лікування, який склав ендокринолог.

Змінити призначення ендокринолога сімейний лікар не може. Якщо інсулін закінчився раніше, ніж передбачав план лікування, то сімейний лікар направить пацієнта до ендокринолога для коригування або створення нового плану. А до кого звертатись за повторним рецептом, пацієнт обирає самостійно.

Вже з електронним рецептом пацієнт може піти у будь-яку аптеку в будь-якому регіоні країни, яка має договір з НСЗУ за напрямком реімбурсації інсулінів. Перелік аптек, в яких можливо отримати інсулін за електронним рецептом, можна дізнатись у контакт-центрі НСЗУ або ж просто звернути увагу на спеціальну наліпку на вході, яка підтверджує, що заклад підписав договір зі службою.

«Щоб отримати препарат, в аптеці пацієнт просто надає свій електронний рецепт або називає його номер та код підтвердження, який прийде у вигляді повідомлення на мобільний телефон.

У Закарпатській області усі ендокринологи пройшли спеціальний курс навчання і готові до нових умов роботи», – зауважив Анатолій Пшеничний.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux