На Закарпатті запроваджують пілотний проєкт щодо поводження з відходами APENA 3
опубліковано 27 вересня 2021 року о 18:46

27 та 28 вересня на Закарпатті з робочим візитом перебувають експерти Проєкту APENA 3, що фінансується з ЄС. Це проєкт міжнародної технічної допомоги «Посилення спроможності регіональних та місцевих органів влади для впровадження та застосування законодавства ЄС у сферах захисту навколишнього середовища, протидії кліматичним змінам та розвитку інфраструктурних проєктів».

Голова облдержадміністрації Анатолій Полосков і перший заступник очільника області Мирослав Білецький зустрілися з міжнародними експертами, обговорили план співпраці і можливості вирішення важливого для Закарпаття питання – поводження із твердими побутовими відходами.

Експерти проєкту спільно із Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України напередодні зробили опитувальник для регіонів та з’ясували, які екологічні проблеми турбують кожну з областей. На основі результатів цього дослідження відібрали три області для реалізації пілотного проєкту щодо розробки плану заходів поводження із відходами.

«Ми розраховуємо на вашу допомогу та рекомендації, які будемо використовувати у подальшому у нашій роботі, адже відчуваємо відповідальність перед закарпатцями, перед нашими партнерами та сусідами», – запевнив голова облдержадміністрації Анатолій Полосков.

Міжнародний експерт з практики управління відходами Крістофер Раунд наголосив на цілях проєкту APENA 3 та розповів, чому саме Закарпаття потрапило до переліку 3 областей, з якими вони мають намір співпрацювати.

За його словами, після попереднього дослідження експерти проєкту з’ясували, що є чимало проблем, які є спільними для багатьох областей України. Однак Закарпаття – серед найскладніших регіонів, тут є своя специфіка рельєфу і водних ресурсів, а його екологічні проблеми безпосередньо торкаються і сусідніх європейських держав.

«Налагодження зв’язків та співпраці із міжнародними експертами буде для нас дуже корисним. Закарпаття – складний регіон. Ми межуємо з 4 державами, у нас чимало річок, гірська місцевість, малоземелля, область складна логістично. Закарпаття відоме на всю країну, бо Угорщина неодноразово звертала увагу на сміття, яке спливає туди по Тисі. Ми як ніхто зацікавлені у тому, щоб вирішити болюче питання поводження з відходами», – зазначив під час зустрічі Мирослав Білецький.

За словами експертів проєкту APENA 3, багато факторів впливають на терміни реалізації проєкту, зокрема, як швидко вдасться отримати необхідні дані, чи будуть впроваджені посилені карантинні обмеження. Загалом проект розрахований до літа 2023.

Проміжні висновки експерти зможуть зробити, коли згрупують та проаналізують інформацію. Наступний етап роботи – обрати способи і методи, якими можна найефективніше налагодити процес управління відходами. Їх розроблять у розрізі походження відходів (медичні, індустріальні, господарські).

Оскільки у розробці плану чи не найважливішим етапом роботи є збір детальної інформації, голова облдержадміністрації запевнив гостей, що гарантує повну протекцію проєкту.

«Зі свого боку гарантую повну протекцію нашого спільного проєкту. Разом будемо шукати шляхи вирішення екологічної проблеми», – зазначив Анатолій Полосков.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux