У межах туристичного тижня на Закарпатті розпочалися заходи з нагоди Всесвітнього дня туризму та Дня туризму в Україні.
Сьогодні на Рахівщині відбулася презентація культурно-туристичного маршруту «Гуцульські сирні плаї». Учасники заходу приєдналися й до традиції розлучення овець, присвяченої закінченню сезону полонинського випасу та повернення овець їхнім господарям.
«Цей проєкт полягає у створенні мережі туристичних маршрутів гipcькими cтежкaми до полонин, на яких збереглися столітні традиції cиpoвapiння, вiвчapcтвa та cкoтapcтвa», – зауважила Маріанна Готра, начальниця управління туризму та курортів Закарпатської ОДА.
Керівник проєкту Тарас Антонюк розповів, що маршрут розробили на основі французької «Дороги сирів Савойї». Над його створенням почали працювати після того, як гуцульська овеча бриндзя та гуцульська коров’яча бриндза отримали статус географічних зазначень.
За словами Андрія Делятинчука, голови Ясінянської територіальної громади, окрім культурно-туристичної складової, проєкт має на меті також підтримку місцевих громад, адже розвиток туризму сприятиме економічному зростанню та розвитку підприємництва на Закарпатті.
У межах ініціативи працюють над створенням мережі локацій, кожна з яких матиме індивідуальну пропозицію для туристів. Тобто «Гуцульські сирні плаї» – це не готовий лінійний маршрут з точки «А» у точку «Б» і не конкретний тур з конкретною програмою. Це майданчик для спільної роботи над розвитком культурно-гастрономічного туризму.
Захід відбувся за організаційної підтримки Закарпатської обласної державної адміністрації.
«Гуцульські сирні плаї» – це унікальний для України проєкт, який поєднує туризм, культуру та гастрономію, адже традиції і побут полонинських господарств – це багатий культурно-історичний досвід.