На Закарпатті стартували дводенні семінари щодо запровадження в громадах послуги патронату над дитиною
опубліковано 26 вересня 2023 року о 18:55

В Ужгороді стартував перший кущовий семінар для працівників служб у справах дітей РВА, міських, сільських, селищних рад територіальних громад. Цими днями до навчання залучили фахівців районних військових адміністрацій і ТГ Берегівщини й Хустщини.

Учасники обговорять особливості функціонування комісій з питань захисту прав дитини та розглянуть актуальні проблеми, пов’язані з їхньою діяльністю. Йтиметься і про впровадження послуги патронату над дитиною й перспективи створення патронатних родин у територіальних громадах.

Дводенний семінар сьогодні відкрили заступник голови Закарпатської ОВА Петро Добромільський та начальниця Служби у справах дітей обласної військової адміністрації Світлана Якімеліна.

Петро Добромільський привітав учасників заходу. Він наголосив, що це дуже важливі й потрібні навчання для тих, хто працює у сфері захисту прав дитини, допомагає родинам у кризових ситуаціях.

«Зараз у регіоні збільшується кількість дітей, які потребують підтримки та уваги, тож спеціалістам служб у справах дітей потрібно постійно покращувати свій фаховий рівень. Саме вони є першою лінією контакту з родинами, що демонструє якість нашої роботи», – наголосив Петро Добромільський.

За його словами, такі семінари дають практичну користь та необхідні знання, як ефективніше працювати на місцях, щоб максимально захистити кожну дитину.

Для ефективного захисту прав наймолодших на рівні громади створюють низку дорадчих органів, серед яких і комісії з питань захисту прав дитини, відзначила начальниця Служби у справах дітей Закарпатської обласної військової адміністрації Світлана Якімеліна.

Головним завданням Комісії є розгляд питань, що входять до компетенції органу опіки й піклування: позбавлення та поновлення батьківських прав, вирішення суперечок між батьками щодо визначення місця проживання дитини, участь одного з батьків у вихованні дитини тощо.

«У період воєнних дій на комісії з питань захисту прав дитини покладені додаткові повноваження. Тому перед початком навчальних семінарів ми провели моніторинг їхньої роботи в територіальних громадах Ужгородщини, Рахівщини та Хустщини. Під час дводенних навчань ми намагатимемося допомогти фахівцям служб у справах дітей максимально адаптуватися до змін, які зараз відбуваються в нашому суспільстві», – підкреслила Світлана Якімеліна.

Як зауважила заступниця начальниці Служби у справах дітей Закарпатської ОВА Мар’яна Дорожко, завдання семінару – допомогти працівникам служб у справах дітей із з’ясуванням правових засад та принципів діяльності комісій, порядку утворення і формування їхнього складу, форми діяльності, прав та обов’язків голови й членів дорадчо-консультативного органу, алгоритму розгляду окремих питань.

Учасники заходу окреслять завдання послуги патронату над дитиною у громаді, пошук та навчання кандидатів у патронатні вихователі, вимоги до них, а також особливості влаштування / вибуття дітей з патронатної родини та порядок виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя тощо.

Найближчими днями серія таких кущових семінарів продовжиться в Ужгороді для фахівців з інших районів та громад, щоб залучити до навчань якомога більше спеціалістів служб у справах дітей з усієї області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux