В області провели семінари щодо розвитку ветеранської політики
опубліковано 31 жовтня 2023 року о 21:12

В Україні за ініціативи Мінветеранів та сприяння Міжнародної організації з міграції стартувала серія семінарів щодо розвитку ветеранської політики.

Перші такі заходи за участю представників профільних міністерств, обласної влади, територіальних громад, ветеранських центрів, надавачів послуг уже провели на Закарпатті: сьогодні обговорення відбулося в Ужгороді, а напередодні – в Мукачеві.

Під час відкриття семінару в обласному центрі Закарпаття заступник голови ОВА Петро Добромільський відзначив важливість його проведення:

«Зараз питання ветеранської політики та комплексної підтримки демобілізованих захисників особливо актуальне й пріоритетне. В цьому напрямку насамперед важливим є розуміння реальних потреб наших воїнів, які повертаються з фронту у свої громади, та їхніх родин. Найважливіші з них – це матеріальна підтримка, допомога з оздоровленням, реабілітацією, працевлаштуванням тощо».

За його словами, з’ясувати потреби захисників і членів їхніх сімей з акцентом на інклюзивності та ролі, яку можуть відігравати ветеранські організації в розбудові доступності, покликане загальнонаціональне дослідження МОМ та SREO Consulting Ltd.

Опитування серед ветеранів, членів їхніх родин, членів родин загиблих захисників, представників ветеранських громадських організацій провели в межах реалізації проєкту «Шлях стійкості», зазначила представниця Міжнародної організації з міграції Оксана Романчук.

«Цьогоріч ми спільно з SREO Consulting Ltd. здійснили дослідження щодо різних аспектів соціальної реінтеграції демобілізованих захисників і факторів, які сприяють або перешкоджають адаптації ветеранів та їхньому активному внеску в суспільне життя своїх громад. У результаті глибинних інтерв’ю, фокус-групових дискусій телефоном або за допомогою онлайн-анкетування ми опитали 593 ветеранів, 407 сімей та понад 50 представників ветеранських організацій», – підкреслила національна спеціалістка з питань реінтеграції МОМ Олена Стальнікова.

За підсумками дослідження ключове значення для респондентів мають наявність доступу до якісних медичних і реабілітаційних послуг, можливості освіти й професійної підготовки, психологічна допомога, забезпечення житлом, соціальне сприйняття та підтримка близьких.

У межах семінару учасники також провели практичний мозковий штурм з метою обговорення результатів опитування та напрацювали конкретні рекомендації щодо можливих шляхів розв’язання проблемних питань.

Петро Добромільський резюмував, що обласна військова адміністрація спільно з МОМ та іншими партнерами продовжить підтримку ветеранів у процесі їхнього повернення до цивільного життя. Зокрема, пріоритетними залишаться напрямки матеріальної допомоги, сприяння забезпечення норм безбар’єрності й впровадження гендерного виміру в реінтеграцію демобілізованих захисників і захисниць.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux