Митне оформлення гумдопомоги, до складу якої входять товари військового призначення та/або подвійного використання
опубліковано 28 березня 2022 року о 11:50

Постановою Кабінету Міністрів України від 26 березня 2022 року №362 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 1 березня 2022 р. №174» в черговий раз внесені зміни до порядку ввезення в Україну гуманітарної допомоги, до складу якої входять товари військового призначення.

Відповідно до положень згаданої постанови Кабінету Міністрів України на період дії воєнного стану на пластини для бронежилетів, переносні радіостанції, безпілотні літальні апарати (квадрокоптери), біноклі, монокуляри та інші оптичні труби, магніфери (збільшувачі), коліматорні приціли, оптичні приціли, тепловізори, прилади нічного бачення дозволи Держекспортконтролю не потрібні за умови надання до митного органу, що знаходиться в пункті пропуску через митний кордон України гарантійного листа кінцевого користувача гуманітарної допомоги.

Кінцевим отримувачем гуманітарної допомоги можуть бути:

- орган військового управління, визначений Міністерством оборони;

- правоохоронний орган;

- інше військове формування, утворене відповідно до закону;

- інший суб’єкт, що здійснює боротьбу з тероризмом відповідно до закону.

Зазначений вище гарантійний лист кінцевого користувача обов’язково засвідчується печаткою органу, який є кінцевим користувачем товарів гуманітарної допомоги.

На решту товарів військового призначення, що входять до складу гуманітарної допомоги, наявність дозвільного документу Держекспортконтролю обов’язкова.

Також на період дії воєнного стану такі товари, як каски (підшоломи, амортизатори), бронежилети для потреб правоохоронних органів, Збройних Сил та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, інших суб’єктів, що здійснюють боротьбу з тероризмом відповідно до закону; тканини (матеріали) для виготовлення бронежилетів, визнаються гуманітарною допомогою за декларативним принципом без прийняття відповідного рішення спеціально уповноважених державних органів з питань гуманітарної допомоги та без застосування заходів нетарифного регулювання (зокрема без дозволу Держекспортконтролю).

Митне оформлення гуманітарної допомоги здійснюється за місцем перетину митного кордону України шляхом подання спрощеної декларації, оформленої у порядку та за формою, передбаченими постановою Кабінету Міністрів України від 1 березня 2022 р. № 174.

Роз’яснення Державної служби експортного контролю України щодо особливостей процедур експортного контролю на період воєнного стану в Україні, а також контактні телефони, за якими можна отримати додаткову інформацію, знаходяться на офіційному сайті Держекспортконтролю за посиланням https://www.dsecu.gov.ua.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux