Мінекономіки будує національну систему інфраструктури якості на основі цифровізації та штучного інтелекту
опубліковано 09 вересня 2021 року о 13:22

Мінекономіки ініціювало пілотний проект щодо залучення штучного інтелекту та цифрових технологій у систему технічного регулювання в Україні. Цей проект реалізується у рамках співпраці з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ).

Про це повідомив заступник Міністра економіки Сергій Теленик після засідання робочої групи за участі фахівців СКМУ, Мінекономіки, Мінцифри, національного органу стандартизації України та провідних ІТ-компаній.

За його словами, основні цілі проекту спрямовані на зменшення строків розроблення та прийняття стандартів, зменшення трудовитрат на розроблення стандартів, налагодження системи сповіщення між міністерствами та бізнесом, підвищення економічного прибутку підприємств та зростання конкурентоспроможності економіки України.

Сергій Теленик повідомив про плани впровадити цифрові технології в Національному агентстві з акредитації України та національному органі стандартизації.

Проект передбачає створення сервісних та операційних електронних платформ. Йдеться, зокрема, про електронні акредитаційні послуги, систему для зберігання інформації та структурованого доступу, автоматизацію процесів оброблення замовлень та їх виконання, електронний реєстр аудиторів за професійними кваліфікаціями. Окремі напрямки – взаємодія на е-платформі з Національним органом стандартизації щодо підвищення кваліфікації і навчання персоналу для аудиту, формування е-платформи взаємодії Національного органу та технічних комітетів.

«Цифрова трансформація процесів акредитації та стандартизації забезпечить надання якісних електронних послуг, мінімізує корупційні ризики, зменшить ресурсні витрати та оптимізує собівартість виробництва», – зазначив Сергій Теленик.

За його словами, такі дії активізують наше співробітництво з іншими державами та міжнародними організаціями, сприятимуть визнанню технічного регулювання в Україні на європейському та міжнародному рівні.

Це спростить доступ до сучасних технологій, створить передумови для випуску конкурентоздатної продукції, збільшить обсяги експорту.

У співпраці з GIZ Мінекономіки за допомогою розвитку ІТ-технологій підвищує рівень обізнаності бізнесу і суспільства щодо технічного регулювання, стандартизації, метрології, оцінки відповідності та ринкового нагляду в Україні. Одним із інструментів поширення інформації про національну систему інфраструктури якості є сайт Комунікативної платформи з технічного регулювання (www.techreg.in.ua), який був розроблений за ініціативи Міністерства.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux