«Ми усі зацікавлені у розвитку територіальних громад краю», — Анатолій Полосков
опубліковано 08 листопада 2021 року о 10:21

Днями голова облдержадміністрації Анатолій Полосков узяв участь у панельній дискусії «Що чекає регіони України після децентралізації? Як забезпечити розвиток і згуртованість» у межах форуму ідей та рішень Re:Open Zakarpattia.

«Майже рік ми працюємо в умовах децентралізації, разом із громадами робили перші кроки, шукали шляхи взаємодії, обмінювалися досвідом», — підкреслив очільник краю.

Як зауважив Анатолій Полосков, саме йому з командою випало завдання інтегрувати законодавство у реальні умови роботи нових адміністративно-територіальних одиниць. До цього не було напрацьованих уніфікованих механізмів співпраці з громадами, але спільно із фахівцями вдалося досягнути значних успіхів у цьому.

Так, надходження до бюджетів перевиконали майже усі територіальні громади. Найбільшого зростання доходів домоглися Ужгородська, Мукачівська та Тячівська ТГ.

Протягом січня-жовтня 2021 року до місцевих бюджетів Закарпаття сплачено 9 064,3 тис. грн туристичного збору, що на 77,1% більше за аналогічний період минулого року.

«Це лише два з багатьох інших показників реальної ефективної роботи», — зазначив голова облдержадміністрації.

У межах якісної співпраці та за співфінансування громад і держави в області розбудовують освітню, медичну та спортивну інфраструктуру за програмами Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво», «Доступна медицина», «Здорова Україна».

«Зараз наші громади розуміють користь співпраці одна з одною. Є три особливі меморандуми, що стосуються будівництва сміттєпереробного заводу, делегування повноважень у сфері медичної допомоги та промоції краю, туризму», — зазначив Анатолій Полосков.

Окрім цього, знаковою є можливість реалізації індустріальних парків. За словами голови Закарпатської ОДА, на рівні області виникла ідея щодо стимулювання їхнього розвитку на конкурсній основі, що передбачатиме фінансування розробки концепції переможцям відбору.

Втілення цього плану дозволить пришвидшити процес реєстрації та початок функціонування індустріальних парків, зокрема у тих громадах, де вже є готові ідеї та напрацювання.

«Громади повинні працювати комплексно та ініціативно, ми ж своєю чергою координуємо, допомагаємо розв'язувати проблемні питання, адже усі зацікавлені у розвитку ТГ, — резюмував Анатолій Полосков.

Під час форуму Re:Open Zakarpattia також презентували результати дослідження SCORE 2021 «Децентралізована та згуртована Україна». У межах інших дискусій обговорили питання інтеграції краю до Європи, комунікації та співпраці.

До дискусій долучилися Дмитро Кулеба, Міністр закордонних справ України, Іван Лукеря, заступник Міністра розвитку громад та територій України, народний депутат України Віталій Безгін, представники дипломатичного корпусу, фахівці різних галузей, науковці, журналісти та інші.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux