Майже кожна друга особа, яка переслідується за спротив у окупованому Криму, — жінка
опубліковано 17 квітня 2024 року о 12:11

Щодня дедалі більше громадян та громадянок України в окупованому Криму демонструють спротив окупаційному режиму та висловлюють свою підтримку материковій Україні. Цей спротив значно посилився після початку повномасштабного вторгнення.

Щоб придушити цей спротив та небажання людей миритись зі злочинами окупантів, рф ще у 2022 році ухвалила поправки до кримінального та адміністративного кодексів, що передбачає відповідальність за так звану “дискредитацію збройних сил російської федерації”. Представництво моніторить відповідні судові рішення в окупаційних реєстрах.

Станом на 15 квітня 2024 року зафіксовано 780 випадків надходження матеріалів складених за відповідною статтею (20.3.3) адміністративного кодексу. З них у 680 випадках було винесено постанову про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу або приєднано до іншої справи за іншою статтею та винесено сукупне рішення. У 24 випадках розгляд матеріалів продовжується. Загалом сукупний розмір застосованих штрафів вже складає щонайменше 21,6 млн російських рублів.

Цікаво, що 279 (тобто 41%) постанов винесено щодо жінок, решта 401 (59%) – щодо чоловіків. Отже, майже кожна друга особа, яка зазнає переслідування в окупованому Криму за солідарність із материковою Україною, а також зазнає тиску, погроз зі сторони окупаційних силовиків, — жінка.

Приводом до цих незаконних затримань слугують дописи та коментарі в соціальних мережах на підтримку України, поширення патріотичних українських пісень, української державної символіки, осуд військовослужбовців збройних сил рф тощо. До прикладу, показовими є такі нещодавні випадки:

В окупованому селі Грушівка Феодосійського району силовики затримали місцеву вчительку, яка на своїй сторінці в інстаграм опублікувала державний герб, прапор та гасло “Слава Україні”. Жінку змусили просити вибачення на камеру та звільнили з роботи.

В окупованому місті Судак затримали місцеву жительку, яка у своїх соцмережах викладала дописи з критикою окупаційних військ та путіна. Під час незаконного арешту вдома у жінки було зафіксовано велику кількість прапорів та символіки України.

Жительку окупованої Ялти затримали за дописи в соцмережах, де вона критикувала окупаційну адміністрацію та окупаційні війська.

В окупованому Сімферополі незаконно арештували на 5 діб та оштрафували на 30 000 рублів місцеву жительку, яка в соціальних мережах критикувала окупантів та путіна, публікувала українську символіку та українські пісні, висловлювалася на підтримку ЗСУ. Жінку змусили просити вибачення на камеру.

Окупантами була незаконно затримана жінка, яка нібито збиралася підпалити релейну шафу на залізничній станції, щоб перешкодити переміщенню військової техніки окупантів. Окупанти порушили проти жінки кримінальну “справу” за нібито “підготовку терористичного акту”.

Так зване “кримське прикордонне управління” спільно з “центром е” затримали жінку, яка в соціальних мережах негативно висловлювалася проти путіна та зс рф, підтримувала ЗСУ та територіальну цілісність України. Наразі окупанти незаконно затримали жінку на 10 діб, на неї складено три “протоколи”. Також її змусили просити вибачення на камеру.

Окупаційний “суд” оштрафував пенсіонерку у Феодосії на 30 000 рублів за публікацію в соцмережах дописів на підтримку ЗСУ та негативні висловлювання проти окупаційного режиму.

Трьох жительок Сімферополя незаконно засудили за публікацію пісні “Червона калина” у соціальних мережах. Одну із затриманих російські силовики змусили вибачатися та висловлювати підтримку зс рф під відеозапис.

Окупаційний “суд” оштрафував жительку Криму за допис в соцмережах про звільнення Херсона від окупантів. Ці слова росіяни трактували як “дискредитацію своїх збройних сил” і незаконно присудили жінці 30 000 рублів штрафу.

Також в окупованому Криму продовжують переслідувати місцевих жителів та жительок після так званих “виборів путіна”. Так, в селищі Сімеїз окупаційний “суд” притягнув до відповідальності місцеву жительку, яка на бюлетені написала, що чекає на ЗСУ. А у Сімферополі місцева жителька в знак протесту проти так званих “виборів” залила зеленку в урну для бюлетенів. Проти жінки окупанти незаконно відкрили кримінальну справу.

Це вкотре доводить, що жіночий спротив окупаційному режиму в Криму існує, він потужний та потребує того, щоб героїчні вчинки громадянок України були видимими.

Щодня свій спротив окупантам демонструють і активістки руху “Зла Мавка”, які поширюють патріотичні стікери і листівки в окупованих містах Криму, ведуть свої щоденники окупації, поширюють щотижневик зі злочинами окупантів, а також розмальовані купюри з нагадуванням, що Крим – це Україна. Активістки цього руху, ризикуючи власною безпекою, розповсюджують в окупованих містах ці та інші матеріали на захист українського спротиву та боротьбу за свої права. Вони послуговуються укоріненим жінконенависництвом окупантів, які ніколи не підозрюють, що жінки можуть відігравати активну роль в опорі та наближати перемогу України.

Про інші випадки притягнення жінок до відповідальності за так званою статтею “дискредитація зс рф” в окупованому Криму можна прочитати тут.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux