Дмитро Кулеба підписав меморандум про співпрацю МЗС та Експертної мережі Кримської платформи
опубліковано 18 листопада 2021 року о 13:32

Міністерство закордонних справ України та Експертна мережа Кримської платформи підписали меморандум про співпрацю задля проведення заходів, конференцій, семінарів та круглих столів, підтримки дослідницьких проектів незалежних аналітичних центрів і подальшого розвитку Кримської платформи. Про це Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів під час онлайн-брифінгу у четвер, 18 листопада.

Вчора я підписав Меморандум про співпрацю Міністерства закордонних справ України та Експертної мережі Кримської платформи. З боку МЗС був я, а з боку експертної мережі - сім координаторів робочих груп. Документ визначає цілі та завдання спільної діяльності. МЗС буде підтримувати дослідницькі проекти незалежних аналітичних центрів країн світу щодо Криму, сприяти в організації та спільному проведенню заходів, конференцій, семінарів та круглих столів в рамках Кримської платформи”, - повідомив Дмитро Кулеба.

Міністр зауважив, що завдяки політичній волі Президента Володимира Зеленського та зусиллям МЗС питання деокупації Криму вдалося вивести на новий міжнародний рівень: “У серпні відбувся успішний інавгураційний саміт Кримської платформи, участь в якому разом з Україною взяли 46 високих іноземних делегацій. Росію надзвичайно стурбував цей саміт, але ми не зупиняємося. Ми активно розвиваємо цей успіх і ставимо Кримську платформу на ноги”.

Глава української дипломатії нагадав, що звільнення Криму - це ключове завдання Української держави, яке входить до пріоритетів Стратегії зовнішньополітичної діяльності. Над його досягненням працюють Президент, Парламент, Уряд України, а також неурядові організації.

Роль експертного середовища є надзвичайно важливою в архітектурі Кримської платформи. Саме тому налагодження ефективної співпраці між МЗС та Експертною мережею є надзвичайно важливим кроком. Наступний крок, який ми плануємо зробити вже найближчим часом, - це узгодження Плану спільних дій МЗС та Експертної мережі на 2022 рік”, - зазначив він.

Дмитро Кулеба наголосив, що установчий саміт Кримської платформи в Києві не був одноразовим заходом. Платформа розпочала роботу, а далі набуватиме сили як постійно діючий формат. Він також нагадав, що чергова важлива для Платформи подія відбулася вчора в ООН: “Нам вдалося включити першу згадку Кримської платформи та її підтримку до проекту посиленої резолюції Генеральної асамблеї ООН щодо ситуації з правами людини в Криму. Вчора ця резолюція пройшла Комітет. Очікуємо на ухвалення в грудні на сесії Генасамблеї”.

Міністр також повідомив, що Експертна мережа Кримської платформи вже працює. Вона об’єднала понад 70 українських та іноземних неурядових організацій, аналітичних дослідницьких центрів та правозахисників з різних країн світу. Усі вони досліджують широкий спектр проблем російської окупації Криму. Крім того, зараз на розгляді мережі понад 180 запитів на участь у її діяльності від іноземних експертів та організацій.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux