Девіз Дня охорони праці у 2021 році - «Передбачати, готуватися та реагувати на кризи – інвестуймо зараз у стійкі системи безпеки та здоров’я на роботі (БЗР)»
опубліковано 30 березня 2021 року о 17:45

Щороку 28 квітня в Україні відзначають День охорони праці. За рекомендацією Міжнародної організації праці (МОП) цьогорічний девіз заходу – «Передбачати, готуватися та реагувати на кризи – інвестуймо зараз у стійкі системи БЗР».

Через пандемію COVID-19 уряди країн, роботодавці, працівники та населення в цілому стикнулися з безпрецедентними викликами, пов’язаними з коронавірусом, та його наслідками у сфері праці. 

Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі буде присвячений стратегіям зміцнення національних систем безпеки та здоров’я на роботі (БЗР), спрямованим на посилення життєстійкості та протидії нинішнім і майбутнім кризам.

Пандемія торкнулася майже кожного аспекту світу праці – від ризику передачі вірусу на робочих місцях до ризиків щодо безпеки та здоров’я на роботі, що виникли внаслідок ужиття заходів з ослаблення поширення вірусу.

Зміщення в бік нових форм організації праці, зокрема масштабний перехід на дистанційну роботу, створило багато можливостей для працівників. Але водночас і викликало потенційні ризики щодо БЗР, зокрема психосоціальні ризики та ризики насильства.

У 2021 році Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі присвячений залученню потенціалу елементів системи БЗР, визначених у Конвенції 2006 року про основи, що сприяють безпеці та здоров’ю на роботі (№ 187). У доповіді до Всесвітнього дня висвітлено питання про те, як нинішня криза демонструє важливість зміцнення систем БЗР, включно зі службами безпеки та охорони здоров’я на роботі, як на національному рівні, так і на рівні підприємств.

МОП скористається цією можливістю для покращення обізнаності та стимулювання діалогу щодо важливості створення стійких систем БЗР та інвестування коштів у них. Для цого будуть висвітлені як регіональні, так і національні приклади зменшення і попередження поширення COVID-19 на робочому місці.

У зв’язку з відзначенням у 2021 році Дня охорони праці в Україні відповідно до Плану заходів передбачено організацію та проведення на галузевих, регіональних, виробничих рівнях:

- спеціальних інформаційних заходів (коучингових сесій, марафонів, тренінгів, семінарів, нарад, засідань за круглим столом, дебатів, конференцій, форумів) для покращення обізнаності та стимулювання діалогу щодо важливості створення стійких систем БЗР;

- онлайн конференції присвяченої Дню охорони праці в Україні;

- відкритих уроків, лекцій, брифінгів, семінарів «28 квітня – День охорони праці» для здобувачів освіти закладів освіти усіх рівнів;

- конкурсів на безпечне робоче місце, виробничу дільницю (бригаду) на підприємствах;

- фіналу конкурсу дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей» у 2021 році, визначення та нагородження переможців і лауреатів;

- консультацій та надання роз’яснень роботодавцям та працівникам щодо важливості застосування нових форм організації праці, зокрема масштабного переходу на дистанційну роботу під час карантину;

- надання роботодавцям та іншим заінтересованим особам інформаційної допомоги щодо організації безпечної роботи працівників під час карантину, не допускаючи при цьому порушень трудового законодавства.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux