9 серпня – Міжнародний день корінних народів світу
опубліковано 09 серпня 2024 року о 10:56

Щорічно 9 серпня відзначається Міжнародний день корінних народів світу, який встановила Генасамблея ООН ще у 1994 році. Цей день нагадує нам про важливість збереження та укріплення інститутів, культури й традицій корінних народів.

Для України це – додаткова нагода заявити про підтримку та державну позицію щодо захисту прав корінних народів. В Україні є три корінні народи: кримські татари, караїми та кримчаки, які сформувалися на території Кримського півострова.

Підтримка корінних народів України є складовою наших міжнародних зобов’язань у межах Декларації Організації Об’єднаних Націй про права корінних народів 2007 року. У 2021 році Президент України Володимир Зеленський підписав ініційований ним Закон «Про корінні народи України» № 1616-IX, який гарантує захист культурних, інформаційних та інших прав корінних народів, а також передбачає надання їм механізмів та інструментів роботи з Українською державою.

Довгий період корінні народи України ставали жертвами історичних несправедливостей, колонізаторської політики та примусової депортації від російської імперії та радянського союзу. Після початку тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя росією у 2014 році, корінні народи України почали зазнавати утисків та переслідувань за свою національну та релігійну ідентичність і принципову підтримку ідеї територіальної цілісності та суверенітету України.


Так, на сьогодні окупанти незаконно ув'язнили 218 осіб в окупованому Криму, з яких 133 є кримськими татарами. Із загальної кількості 42 — арештовані, 151 — ув’язнені, 26 — без статусу.

Україна втілює державну політику етнонаціональної єдності, готова захищати свої корінні народи, зокрема працювати над консолідацією міжнародного тиску на країну-агресорку, щоб зупинити масові порушення прав людини на території тимчасово окупованого Криму.

У цей день ми маємо можливість нагадати всьому світу, що корінні народи України – славні, горді та волелюбні, якими наша держава пишається. Сьогодні вони демонструють свою незламність, захищаючи країну в лавах ЗСУ, активно долучаються до рухів спротиву на півострові та докладають багато зусиль, щоб якнайшвидше вигнати ворога з нашої землі та звільнити всю територію України від окупантів.

Тільки швидка деокупація Кримського півострова зможе зупинити жахливі та незаконні дії рф.

Слава Україні!

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux